Djeca

Kućni ljubimci i djeca

Kućni ljubimci i djeca Bebe.hr portal

Prisutnost životinja u domu pomaže u poticanju emocionalnog, kognitivnog, socijalnog i fizičkog razvoja djece. Otkrijte na koji još način kućni ljubimci pozitivno utječu na djecu.

Čine učenje lakšim

Ljubimci vašoj djeci mogu biti od pomoći kad uče ili čitaju knjigu. Psima ili mačkama djeca mogu čitati iz svoga kreveta ili naslonjača, također mogu zaustaviti čitanje kako bi im pokazala slike ili pazite, postavila pitanja. Sve je to moguće, jer dječja mašta nema granica, a pomoći će da im da se osjećaju mirno i zadovoljno.

Također, psi dokazano mogu pomoći učenicima s teškoćama u razvoju. U jednom istraživanju, djeca su zamoljena da čitaju pred vršnjacima, odraslom osobom i psom. Pomoću razine stresa koju su pratili otkriveno je da su djeca najopuštenija pred životinjama.

Pomažu u stjecanju novih prijateljstava

U drugom istraživanju djeca su ispitivana koji savjet mogu dati manje popularnoj djeci koja imaju poteškoća prilikom stjecanja prijateljstva. Najbolji odgovori nisu se odnosili na cool igračke ili moderne tenisice, nego upravo na kućne ljubimce. Bilo da je riječ o hrčku, mački ili psu, kućni ljubimci djecu čine sretnijima i daju djetetu temu za razgovor u interakciji s drugom djecom.

 width=

Utječu i na zdravlje djece

Posjedovanje nekoliko kućnih ljubimaca smanjuje djetetov rizik od razvoja određenih alergija. Istraživanjem koje je pratilo više od 450 beba od rođenja do otprilike 7. godine života otkriveno je da su djeca koja su bila izložena dvama ili više pasa ili mačaka kao bebe imaju upola manju vjerojatnost od razvijanja uobičajenih alergija u usporedbi sa djecom koje nisu imala kućne ljubimce. Djeca koja su imala životinje imala su manje pozitivnih testova na kožne alergene – poput alergena na kućne ljubimce i prašinu – kao i na alergene na otvorenom, poput trave. Drugim istraživanjima utvrđeno je da rana izloženost kućnim ljubimcima može smanjiti djetetov rizik od razvoja astme.

Pomažu u poboljšanju obiteljskih odnosa

Jedna od najvećih prednosti kupnje kućnih ljubimaca često je neočekivana, čak i za roditelje koji su odrasli sa životinjama, oni mogu pomoći obiteljima da postanu jači i bliži. Na pitanje jesu li kućni ljubimci dio obitelji, većina ih odgovora potvrdno, i to pomalo uvrijeđeno i iznenađeno što ih se to uopće pita.

Kućni ljubimci su često u središtu aktivnosti koje obitelji obavljaju zajedno. Svatko od ukućana vodi psa u šetnju, zajedno sudjeluju u njegovu hranjenju, njegovanju i igranju s njim. Provođenje ovakvog vremena nudi predivan potencijal usporavanja užurbanog tempa modernog života. Ako vas netko pita što radite, možete odgovoriti “ništa”. A u ovo doba kad smo svi stalno u pokretu i nemamo vremena činiti češće sve ono što nas čini sretnim, “ništa” se čini kao sve.

 width=