0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe

Bebin prvi zub

Bebin prvi zub Bebe.hr portal

Bebin prvi zub će se vjerojatno pojaviti u dobi oko 6 mjeseci. I gotovo uvijek su prvi donji sjekutići. Mnoge bebe će već u dobi oko 3 mjeseca početi stavljati ruke u usta pa se mnogi roditelji pitaju znači li to dolazak prvog zuba, međutim, to ne mora biti tako.

Učinkovito ublažite zubobolju kod djeteta

Probijanje zubića kod beba ne mora uzrokovati previše neugodnosti, no moguće je da ipak pokažu znakove nelagode. Tada su najčešće desni upaljene, a tu bol možete smanjiti masiranjem. Osim toga, možete im dati i baby prstene za žvakanje koji nisu punjeni nikakvom tekućinom ili mokru krpu. Dječja tjelesna temperatura može lagano porasti prilikom izbijanja zubi. Ako primijetite očitu nelagodu kod bebe, konzultirajte se s pedijatrom o davanju točno određene količine ibuprofena, primjerene bebinoj dobi (u slučaju da je starija od 6 mjeseci).

 width=

Ne koristite tablete protiv zubobolje, homeopatske gelove ili ogrlice od jantara

Ogrlice od jantara se ne preporučuju. Ogrlice postavljene oko vrata novorođenčeta mogu predstavljati opasnost od davljenja ili gušenja. Isto tako, nema istraživanja koja bi potvrdila učinkovitost ogrlice. Također, nemojte djetetu davati tablete koje se koriste kod ublažavanja zubobolje, jer su moguće nuspojave.

Perite bebine zube dva puta na dan

Nakon što izbije bebin prvi zub, vrijeme je za pranje zubi! I to dva puta dnevno, zubnom pastom koji sadrži fluor. Pripazite oko količine paste koje stavljate, dovoljno je da bude veličine zrna riže. Količinu zubne paste povećajte kad dijete napuni 3 godine, tada je potrebno na četkicu nanijeti pastu veličine graška. Nadgledajte i pomozite svome djetetu sa ispravno pere zube dok ne navrši 7 ili 8 godina.

 width=

Fluor je dobar za vašu bebu

Fluor je mineral koji jača caklinu i čini zube otpornima na štetne bakerije pa je koristan i potreban i vašoj bebi. Fluor se nalazi u vodi iz slavine (naravno ako je čista i zdrava), stoga djetetu možete dati nekoliko žlica vode u vrijeme kad započnete s uvođenjem krute hrane. Ako ne želite djetetu davati vodu iz slavine, konzultirajte se s pedijatrom oko dodataka koji sadrže fluor ili posegnite za flaširanom vodom koja ga također sadrži.

POVEZANO: Kako brinuti za osjetljivu bebinu kožu?