BebeBebin prvi zub

Vrijeme kada će se pojaviti prvi zub, individualno je za svako dijete. Tako pojedine bebe možda neće imati zub do svog prvog rođendana! Ipak, većina djece sve mliječne zube imat će do 3. godine života.
4 mjeseca prije

Bebe će u dobi oko 3 mjeseca početi stavljati ruke u usta sve češće. Mnogi se roditelji pitaju znači li to da je dolazak prvog zuba jako blizu, međutim, to ne mora biti tako. Prvi zub će se vjerojatno pojaviti u dobi oko 6 mjeseci. Prvi zubi koji se pojave gotovo su uvijek donji sjekutići.

Fluor je dobar za vašu bebu

Fluor je mineral koji jača caklinu i čini zube otpornima na štetne bakerije pa je koristan i potreban i vašoj bebi. Fluor se nalazi u vodi iz slavine, stoga djetetu možete dati nekoliko žlica vode u vrijeme kad započnete s uvođenjem krute hrane. Ako ne želite djetetu davati vodu iz slavine, konzultirajte se s pedijatrom oko dodataka koji sadrže fluor ili posegnite za flaširanom vodom koja ga također sadrži.

Učinkovito ublažite zubobolju kod djeteta

Probijanje zubića kod beba ne mora uzrokovati previše neugodnosti, no moguće je da ipak pokažu znakove nelagode. Tada su najčešće desni upaljene, a tu bol možete smanjiti masiranjem. Osim toga, možete im dati i baby prstene za žvakanje koji nisu punjeni nikakvom tekućinom ili mokru krpu. Dječja tjelesna temperatura može lagano porasti prilikom izbijanja zubi. Ako primijetite očitu nelagodu kod bebe, konzultirajte se s pedijatrom o davanju točno određene količine ibuprofena, primjerene bebinoj dobi (u slučaju da je starija od 6 mjeseci).

Ne koristite tablete protiv zubobolje, homeopatske gelove ili ogrlice od jantara

Ogrlice od jantara se ne preporučuju. Ogrlice postavljene oko vrata novorođenčeta mogu predstavljati opasnost od davljenja ili mogu predstavljati potencijalnu opasnost od gušenja. Isto tako, nema istraživanja koja bi potvrdila učinkovitost ogrlice. Također, nemojte djetetu davati tablate koje se koriste kod ublažavanja zubobolje, jer su moguće nuspojave.

Perite bebi zube dva puta na dan

Nakon izbijanja bebinog prvog zuba, vrijeme je za pranje zubi! I to dva puta dnevno, zubnom pastom koji sadrži fluor. Pripazite oko količine paste koje stavljate, dovoljno je da bude veličine zrna riže. Količinu zubne paste povećajte kad dijete napuni 3 godine, tada je potrebno na četkicu nanijeti pastu veličine graška. Nadgledajte i pomozite svome djetetu sa ispravno pere zube dok ne navrši 7 ili 8 godina.

 

 

Avatar

Mateja

Leave a Reply