Djeca Savjeti i njega

Laringitis kod djece

Laringitis

Laringitis kod djece, osobito mlađe djece, ima slične simptome kao i kod odraslih, uključuju promuklost, suhi kašalj, poteškoće s disanjem, piskanje ili šištanje pri disanju, gubitak glasa, bol u grlu i osjećaj stezanja u grlu.

Što je laringitis i koliko dugo traje?

Laringitis je upala grkljana, koji se nalazi između grla i dušnika. To je uobičajena bolest dišnog sustava, koja obično uzrokuje oticanje sluznice u grkljanu i sužavanje dišnih putova.

Trajanje ovisi o uzroku i težini upale. Ako je uzrok virusna infekcija, simptomi obično traju od 7 do 10 dana. Međutim, u nekim slučajevima, simptomi se mogu produljiti na nekoliko tjedana. Ako je laringitis uzrokovan bakterijskom infekcijom, liječenje antibioticima može pomoći u ublažavanju simptoma i skraćivanju trajanja bolesti. U većini slučajeva, liječenje antibioticima traje 7 do 10 dana. POVEZANO: Virusna upala grla kod djece

Uz odgovarajuću njegu i liječenje, obično prolazi bez komplikacija. Međutim, u rijetkim slučajevima, laringitis može dovesti do teških simptoma, kao što su poteškoće s disanjem ili gušenje, što zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Što uzrokuje laringitis?

Laringitis obično uzrokuju virusne infekcije, kao što su prehlade ili gripa, a rjeđe ga mogu uzrokovati bakterijske infekcije ili izloženost iritirajućim tvarima, kao što su duhanski dim, zagađeni zrak ili kemikalije. Laringitis obično nije ozbiljna bolest i može se liječiti kod kuće uz korištenje odmora, vlažnog zraka, puno tekućine i često ispiranje grla toplom slanom vodom. U nekim slučajevima, liječnik može propisati lijekove protiv bolova ili antibiotike ako se utvrdi bakterijska infekcija.

POVEZANO: Streptokok: Znakovi, simptomi i savjeti

Liječenje

Liječenje je kao i kod odraslih, a uključuje odmor, puno tekućine i vlažan zrak. Djeci se također može pomoći ispiranjem grla toplom slanom vodom ili korištenjem nekih neinvazivnih metoda, poput inhalacija pare ili sprejeva za grlo. U nekim slučajevima, liječnik može propisati lijekove protiv bolova ili protuupalne lijekove kako bi se ublažili simptomi. Ako dijete ima poteškoće s disanjem ili je u teškom stanju, treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Posljedice

Obično ne uzrokuje dugotrajne posljedice i većina ljudi se oporavi bez problema. Međutim, u nekim slučajevima, laringitis može uzrokovati neugodne simptome i komplikacije.

Kod akutnog laringitisa, glas može biti promukao i napeti nekoliko dana ili čak i tjedana. Poteškoće s disanjem, koje se pojavljuju kod nekih slučajeva akutnog laringitisa, obično se brzo povlače uz liječenje. Međutim, ako se simptomi pogoršaju, to može ukazivati na komplikaciju kao što su sužavanje grkljana (laringealni stenozu) ili infekciju pluća (pneumoniju).

Kod kroničnog laringitisa, dugotrajno izlaganje iritansima poput duhanskog dima ili kiselih tvari može uzrokovati trajno oštećenje grkljana. Simptomi mogu uključivati dugotrajnu promuklost ili gubitak glasa, osjećaj da nešto pritiska u grlu i suhi kašalj.

U rijetkim slučajevima, laringitis može dovesti do životno ugrožavajućih komplikacija poput gušenja ili respiratornog zastoja. Ali, ako imate simptome laringitisa koji se pogoršavaju ili uzrokuju poteškoće s disanjem, potrebno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

POVEZANO: Virusna upala grla kod djece