0-6 mjeseci 1. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad Savjeti i njega

Mijenjanje pelena i njega korak po korak

Mijenjanje pelena i njega korak po korak Bebe.hr portal

Mijenjanje pelena zahtjeva da prvo provjerite imate li sve što vam je potrebno. A to su čiste pelene, kreme za bebu, maramice za bebe ili umivaonik u blizini, i uložak za pelene.

Ako da, onda možemo odmah krenuti na mijenjanje pelena!

Postupak promjene pelena:

 

  • Položite bebu na podlogu za prematanje. Ako se beba komeša, možete pjevati pjesmu ili joj ponuditi igračku da se smiri. Ako koristite stol za presvlačenje, uvijek držite ruke na bebi kako biste izbjegli padove.

 width=

  • Skinite bebinu donju polovicu odjeće i uklonite pelenu.

Mijenjanje pelena

  • Koristite prednji dio pelene za brisanje izmeta. Čvrsto presavijte pelenu kako biste spriječili prolijevanje.
  • Podignite bebinu guzu tako da joj podignete nožice i nježno ju očistite maramicama, vlažnom krpom ili vlažnom vatom. Uvijek brišite naprijed prema nazad!

 width=

  • Nakon što ste očistili bebu nanosite kremu i razmažete nježnim pokretima.

 width=

  • Za jednokratne pelene : podignite bebine noge i stavite čistu pelenu ispod bebine guze. Preklopite prednji preklop prema gore, nataknite ga oko bebinog struka i pričvrstite jezičke. Ukoliko koristite jednokratne pelene trebat će vam do 12 pelena dnevno za novorođenče i 6-8 dnevno za malo dijete.

Mijenjanje pelena

Ukoliko koristite platnene pelene morate često mijenjati platnene pelene. Korisno je imati čist set spreman za korištenje dok su prljave pelene u pranju. Ako mislite da želite koristiti platnene pelene, za početak će vam trebati oko 20-24 pelene. Ovisno o vašoj rutini pranja i sušenja, klimi i godišnjem dobu.

Mijenjanje pelena

 

Nakon što je beba čista i odjevena, stavite je na sigurno mjesto, na primjer u kolijevku ili krevetić ili na pod. Zatim se riješite prljave pelene i operite ruke.

Nikako nemojte

  • Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora na stolu za presvlačenje. Bebe se mogu otkotrljati za nekoliko sekundi.
  • Nemojte prekrivati ​​pupke novorođenčeta pelenom.

POVEZANO: Kako znati ima li vaša beba alergijsku reakciju na hranu?