0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Savjeti i njega Trudnice

Tjelesna aktivnost, spavanje i prehrana tijekom trudnoće

Tjelesna aktivnost

Spavanje i prehrana tijekom trudnoće posebno su važni i za mame i za njihovu djecu. S obzirom da pomažu da se osjećate dobro i daju vašoj bebi potrebne tvari za rast.

Spavanje u trudnoći

spavanje i prehrana tijekom trudnoće

Najsigurniji položaj za spavanje u trudnoći je na boku, jer taj položaj smanjuje rizik od mrtvorođenosti. Spavanje na boku također može povećati dotok krvi i hranjivih tvari u bebu. Ovo je posebno važno u trećem tromjesečju.

Možete spavati na obje strane. Kako biste udobno spavali na boku, pokušajte staviti jastuk između nogu i drugi iza leđa. To može olakšati i spriječiti bolove u leđima. U redu je ako se noću probudite na leđima. Samo se okrenite na bok prije nego ponovno zaspite.

Zdrava prehrana u trudnoći

Preporuča se puno povrća, voća i kruha od cjelovitih žitarica za širok raspon vitamina, minerala i vlakana. Kao i nemasna mliječna hrana za kalcij, proteine ​​i jod. Te nemasno crveno meso za željezo i proteine, ali masnu ribu poput sardina za omega-3 masne kiseline i proteine.
Pokušajte birati male, zdrave zalogaje s niskim udjelom šećera i masti.

spavanje i prehrana tijekom trudnoće

Najbolje je izbjegavati gotovu (ohlađenu) hranu za jelo (poput delikatesnih salata), meke sireve, sirova jaja i sirovu morsku hranu. Također je dobro izbjegavati piti previše kave i čaja te previše energetskih i drugih pića s kofeinom.

Ako uzimate propisane lijekove, provjerite sa svojim liječnikom jesu li sigurni za uzimanje tijekom trudnoće. Vaš liječnik i babica savjetovat će vam da prestanete pušiti, piti alkohol i uzimati lijekove bez recepta. Izbjegavajte korištenje e-cigareta ili vaping u trudnoći.

Uzimanje dovoljno folne kiseline prije trudnoće i tijekom prva 3 mjeseca trudnoće može smanjiti vaše šanse da dobijete dijete sa spinom bifidom do 70%. Tablete folne kiseline možete nabaviti u većini supermarketa, ljekarni i trgovina zdravom hranom.

Tjelesna aktivnost tijekom trudnoće

 width=

Spavanje i prehrana tijekom trudnoće su važne ali tjelesna aktivnost je također važna za vas i vaše dijete. Može vam pomoći da imate zdravu težinu, održite snagu za porod i smanjite stres.

Ako ste zdravi s nekompliciranom trudnoćom, vjerojatno možete započeti ili nastaviti s laganom do umjerenom tjelovježbom tijekom trudnoće. Uvijek se prvo posavjetujte sa svojom primaljom ili liječnikom. Brzo hodanje ili plivanje dobra su opcija. Ciljajte na otprilike 30 minuta, većinu dana u tjednu.

Svakodnevne vježbe za dno zdjelice pomoći će spriječiti probleme s mokrenjem poput inkontinencije kasnije u trudnoći ili nakon poroda. Vježbe za dno zdjelice također mogu pomoći pri porodu i oporavku nakon rođenja.

POVEZANO: Koje ribe su najbolje za djecu i trudnice, a koje treba izbjegavati?