0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad Savjeti i njega

Može li melatonin biti opasan za djecu?

Može li melatonin biti opasan za djecu? Bebe.hr portal

Studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz lipnja 2022. pokazuje koliko može melatonin biti opasan za djecu. Naime studija pokazuje da je između 2012. i 2021. zabilježen porast od 530% u predoziranju melatoninom kod djece. Najveći skok se dogodio između 2019. i 2021. od 37%, što se čini da se preklapa s pandemijom.

Što je melatonin i čemu služi?

Melatonin je prirodno proizvedeni hormon koji se javlja kao odgovor na tamu. Uglavnom, kada sunce zađe, naše tijelo signalizira da je vrijeme za odmor tako što proizvodi hormon sna koji se zove melatonin. Znanstvenici misle da bi melatonin mogao igrati važnu ulogu u drugim područjima našeg zdravlja; međutim, malo se zna o ovom hormonu i potrebno je provesti više studija.

Kada osoba ima problema sa spavanjem, općenito se vjeruje da dodatak melatonina može toj osobi pomoći da prirodno i sigurno zaspi. Mnogi ljudi uzimaju melatonin bez problema, a mnogi roditelji daju lijek svojoj djeci bez nuspojava. Ali to ne znači da je melatonin 100% siguran.

 width=

O čemu se radi?

Neki roditelji se okreću melatoninu jer se reklamira kao prirodan i siguran način da se djeci pomogne da spavaju, ali stvarnost je kompliciranija. Američka akademija za medicinu spavanja objavila je izvješće iz rujna 2022. U njoj savjetuje roditelje da se posavjetuju sa liječnikom prije nego što daju melatonin svojoj djeci. Razlog, uz porast predoziranja, je taj što suplement nije reguliran od strane FDA, a sadržaj melatonina u suplementima može jako varirati. Stoga će melatonin biti opasan za djecu ako se ne slijedi jasno uputa i doza. Također se mora pravilno čuvati melatonin izvan dohvata svoje djece. Ali druge strategije spavanja – poput “promjene rasporeda, navika ili ponašanja” – treba prvo razmotriti umjesto toga.

POVEZANO: Vaša se beba bori sa spavanjem?