2. godina 3. godina Djeca

Mucanje kod djece

Mucanje kod djece Bebe.hr portal

Uobičajeno je da djeca u dobi od 2 do 5 godina prolaze kroz razdoblja mucanja i dok većinom mucanje kod djece prestane bez liječenja, ako se nastavi potrebno je ići kod logopeda.

Mucanje može početi odjednom ili se polako nakupljati, može biti i povremeno i stalno i varirati ovisno o situaciji. Također može stati na neko vrijeme pa opet početi.

 

Što je mucanje?

 width=

 

Mucanje je poremećaj govora, koji uključuje oklijevanja, ponavljanja ili blokade, i zaustavlja prirodni tijek govora. Iako oni koji mucaju znaju što žele reći, teško im je to i izgovoriti.

Mucanje može imati negativan učinak na pogled osobe koja muca o sebi i svojim društvenim i radnim odnosima. Za dvije trećine djece ovo je dio učenja govora i postaje bolje samo od sebe. Rijetko je da odrasli počnu mucati.

 

Simptomi mucanja

Znakovi i simptomi mucanja mogu se uvelike razlikovati među pojedincima i mogu uključivati:

  • poteškoće s početkom riječi, rečenice ili izraza
  • ponavljanje glasa, sloga ili riječi
  • produžavanje riječi ili glasova unutar riječi
  • pauze unutar riječi
  • dodavanje dodatnih riječi kao što je ‘hm’
  • može biti popraćeno trzajima, treptanjem ili tikovima, a može se pogoršati umorom ili stresom.

 

Što uzrokuje mucanje kod djece

Mucanje kod djece

 

Nitko nije siguran što uzrokuje mucanje ali je najvjerojatnije posljedica nekog problema s moždanom aktivnošću koji je u pozadini načina na koji dijete govori. Smatra se da je to fizički poremećaj. I ne smatra se da je uzrokovan psihološkim čimbenicima kao što su nervoza ili stres, ili roditeljskim postupcima . Iako tjeskoba ne uzrokuje mucanje, ona ga može pogoršati, što zatim može pogoršati tjeskobu.

Pogađa ljude svih sredina, svih razina inteligencije i osobnosti, iako je vjerojatnije da će mucati muškarci nego žene. Pojavljuje se u nekim obiteljima, iako ne mora biti. Oko 1% ljudi muca u bilo kojem trenutku.

 

Liječenje

  • Mala djeca imaju najviše koristi od rane intervencije logopeda.
  • Dok liječenje odraslih ima za cilj ispraviti govor i smanjiti tjeskobu koja ga obično prati.

Kada razgovarate s nekim tko muca, budite strpljivi i pokažite interes za ono što je rečeno, a ne za to kako je rečeno, i nemojte završavati njegove rečenice.

POVEZANO: Gubitak sluha na jedno uho: bebe i mala djeca