Donosimo vodič za korak-po-korak kako dehidrirati voće i povrće u pećnici i osigurati si zdravi međuobrok za svaki dan.
Međutim dehidrirano povrće i voće ne mora biti samo za grickanje! Možete primjerice poslužite čips od tikvica s pečenom kobasicom kao hrskavi prilog od povrća. Ili narežite sušene rajčice na komade veličine zalogaja kako biste nadopunili svoju domaću pizzu.
Naučiti kako dehidrirati voće i povrće ne može biti jednostavnije. Ako još niste spremni da uložite u dehidrator donosimo kako to sve izvesti u pećnici.
Kako pripremiti voće i povrće za sušenje
Korak 1: Odaberite proizvode u vrhuncu sezone.
Neki ljudi misle da je dehidracija način da se potroši sve što je izranjavano, pohabano ili je vidjelo bolje dane. No zapravo, sušenje koncentrira okus, pa počnite s vrhunskim proizvodima koje rado zagrizete.
Korak 2: Isperite, izribajte i ogulite.
Kupujte organsko, ako vam budžet dopušta, a voće i povrće brzo isperite ili oribajte. Na vama je hoćete li guliti ili ne, ali imajte na umu da će koža samo postati tvrđa.
Korak 3: Tanko narežite oštrim nožem.
Birajte komade iste veličine, debljine oko pola do 1 cm, koji će se sušiti istom brzinom. Kriške će se smanjiti dok se suše, pa za krajnji rezultat stavite malo deblje nego što želite.
Korak 4: Umočite voće u vodu s citrusima.
Ovaj korak nije obavezan i dobar je samo za voće koje može posmeđiti, poput banana i jabuka. Napunite zdjelu jednakim omjerima limunovog soka i vode i potopite kriške na 10 minuta. Voće izvadite iz vode i osušite na papirnatim ručnicima.
Korak 5: blanširajte povrće u kipućoj vodi.
Također nije obavezan, ovaj korak je neophodan samo za škrobno povrće, poput slatkog krumpira ili graška. Kuhajte ih nekoliko minuta, a zatim šokirajte u ledenoj vodi kako biste zaustavili kuhanje i sačuvali svijetle boje.
Kako dehidrirati voće i povrće u pećnici
Sušenje u pećnici može biti nedosljedno i mogli biste vidjeti skok na računu za struju. S obzirom da pećnice malo više zagrijavaju u odnosu na dehidrator.
Zagrijte pećnicu na najnižu razinu, obično 95°C. Limove za pečenje obložite papirom za pečenje. Stavite rešetku za hlađenje na pergamentni papir; to će pomoći da zrak cirkulira oko vašeg voća i povrća. Vrijeme sušenja bit će znatno kraće, a možda ćete htjeti rotirati posude.
Voće
Banane
Ogulite banane, narežite ih na kolutove debljine od pola pa do 1 cm i potopite ih u vodu s citrusima 10 minuta. Osušite ih i zatim dehidrirajte u pećnici na 95°C u periodu od 5-7 sati.
Jabuke
Sušene jabuke stara su poslastica, a dehidracija jabuka ne može biti jednostavnija. Jabuke ogulite i izvadite im jezgru, ako želite, narežite voće na kolutove debljine oko 1 cm. Potopite ih u vodu s citrusima 10 minuta kako ne bi potamnjele. Dehidrirajte prema uputama proizvođača, u pećnici na 95°C 6-8 sati.
Povrće
Rajčice
Odlične pogotovo uz tjestenine. Uklonite im jezgru, ako je potrebno, i narežite rajčice debljine pola cm. Ili možete prerezati cherry rajčice na pola. Dehidrirajte u pećnici na 95°C 4-6 sati.
Tikvice
Dehidracija može spasiti veliki urod ljetnih tikvica. Odrežite vrhove i donje dijelove i narežite na ploške debljine do pola cm. Dehidrirajte u pećnici na 95°C 5-7 sati.
POVEZANO: Kako potaknuti dijete da pije vodu ako ju ne voli