Bebe Djeca

Mučnina kod djece za vrijeme putovanja automobilom

Mučnina kod djece za vrijeme putovanja automobilom Bebe.hr portal

Mučnina kod djece se često pojavljuje za vrijeme putovanja automobilom ili autobusom, posebno ako ona na njih nisu naviknuta. Iako se najčešće radi o bezopasnoj pojavi potaknutoj isključivo kretanjem u vozilo, dobro je pripremiti se. I znati načine na koje svojoj djeci možete olakšati svako putovanje.

Ovakav problem neće imati sva djeca pa nije neuobičajeno da jedno od vaše djece povraća na baš svakom putovanju. A druga se mogu voziti satima bez ikakvih problema s mučninom.

Mučnina u pokretu uzrokovana je time što mozak prima mješovite signale iz različitih dijelova našeg tijela koji osjete kretanje. I to iz unutarnjeg uha, očiju i živaca sve do ekstremiteta. Kada ti signali nisu u skladu jedan s drugim (tj., jedan osjeti pokret, a drugi ne), mozak aktivira odgovor koji kod ljudi izaziva mučninu. Ovo se ne događa svima, a tipičan dobni raspon za mučninu kod djece je od 2 do 12 godina.

 

 

Kako ćete prepoznati da je vašem djetetu loše?

Mučnina kod djece

 

Najčešći pokazatelji su razdražljivost, nemir, zijevanje, blijedost lica. Djeca koja pate od mučnine obično su vrlo nezainteresirana za hranu. Važno je primijetiti ove znakove i na vrijeme se zaustaviti jer ako to ne učinite – dijete će uskoro početi povraćati.

Putovanja s djecom prilika su za stvaranje uspomena koje vaša djeca nikada neće zaboraviti. Nitko ne želi da njegova sjećanja uključuju bolest u automobilu, pa bi bilo dobro znati sljedeće.

Prije puta, neka vaša djeca jedu blagu, lako probavljivu hranu koja im neće uznemiriti želudac. Nezačinjeni krekeri, suhe žitarice i obične grickalice obično su siguran izbor. Klonite se zaslađenih grickalica i pića od kojih bi lako pozlilo i odraslima.

Ako imate više djece i znate koje je sklonije mučnini, neka ono sjedne na srednje sjedalo kako bi po potrebi imalo jasan pogled kroz prednje vjetrobransko staklo. Iako su igračke i knjige dobar način da zaokupite djecu tijekom dugih putovanja automobilom, oni također mogu pridonijeti mučnini. Ako vašem djetetu pozli, igrajte usmene igre riječima koje zahtijevaju gledanje izvan auta umjesto da mu dajete aktivnosti koje zahtijevaju da gleda dolje.

Krenite na putovanje kasno navečer, vrlo rano ujutro ili u uobičajeno vrijeme spavanja vaše djece tako da dobar dio puta provedu spavajući.

Mučnina se češće javlja kod djece nego kod odraslih. Djetetove unutarnje uši mogu osjetiti kretanje automobila, ali njihove oči, usredotočene na knjigu ili igračku, možda neće. Njihovo tijelo miruje, ali njihovo unutarnje uho govori mozgu da se kreće, šaljući proturječne informacije mozgu koje mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, hladan znoj i slične simptome.

POVEZANO: 6 pravila za kupovinu autosjedalica