Djeca

Načini kako da naučite svoje dijete da se predstavi

Načini kako da naučite svoje dijete da se predstavi Bebe.hr portal

Postoje načini kako da naučite svoje dijete da se predstavi. Mnoga djeca su sramežljiva kada je u pitanju pozdravljanje nekoga koga ne poznaju. Zato dajemo savjete kako možete predstavljanje učiniti ugodnijim za svoje dijete vježbanjem kod kuće.

 

Naučite svoje dijete da se predstavi učenjem dodavanja imena

Ponavljanje imena ljudi može pomoći vašem djetetu da ih zapamti. I nauči da ih prirodno koristi kada se obraća drugoj osobi. Primjerice kada započinjete bilo koju igru, neka vaše dijete koristi vaše ime kako bi vas zamolilo da se pridružite. “Ana, bi li se htjela igrati?” “Da, Luka, računaj na mene! ” Potaknite svoje dijete da ovo pokuša i kad je u školi kako bi ostvarilo nova prijateljstva.

Ako vam je ovo neobično, da vas dijete zove imenom, možete to koristiti kada su druga djeca kod vas doma. Ili sa sestrama i braćom ako ih imaju.

 

naučite svoje dijete da se predstavi

 

Isprobajte nekoliko “generalnih proba”

Objasnite djetetu da je predstavljanje odličan način početka komunikacije sa drugim osobama. I predložite mu da to učite kroz malu igru. Igrajte uloge raznim pozdravima pokazujući svom djetetu kako uspostaviti kontakt očima s vama, a zatim ga učite da vam da jasan uvod,. Primjerice: “Bok, ja sam Petar”. Nema potrebe da ga podučavate kako se rukovati – mahanje ili je osmijeh odlična zamjena.

Dodati malo glupiranja

Da bi djeci ova igra bila zabavna možete dodati i malo različitih tonova. To će ih nasmijati i zabaviti. I vjerojatno će poželjeti igrati se još više. Primjerice poredajte plišane životinje i vježbajte se predstavljati im se tijekom igranja.

Recite im da kažu “Bok, ja sam Maja” ali da to naprave kao na primjer Spužva Bob. Oobrate onda ih zamolite da se drugoj igrački  kao na primjer Peppa Pig. Što god proces možete učiniti zabavnijim, to će vaše dijete biti opuštenije i kada je u pitanju stvarni život. Predstavljanje će povezivati uz zabavu a ne pritisak.

POVEZANO: Zašto djeca lažu?