1. godina Bebe Djeca

Prekretnice za dijete od 13 mjeseci

Prekretnice za dijete od 13 mjeseci Bebe.hr portal

Prekretnice za dijete od 13 mjeseci koje sada već možete primijetiti je kako dijete postaje sve pokretljivije pomalo i bucmasti kolutići počinju nestajati s ruku i nogu. I dobivanje na težini se usporava.

 

Koliko treba biti teška i visoka beba od 13 mjeseci?

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prosječna težina 13-mjesečnog djeteta je oko 9 kg za djevojčice i 10 kg za dječake. Prosječna visina je 75 cm za djevojčice i 77 cm za dječake. Naravno, svako je dijete drugačije i – baš kao u djetinjstvu – nije bitan sam broj.

Ako ste zabrinuti da vaše dijete ne raste pravilno, razgovarajte sa svojim pedijatrom. Inače će se težina i visina provjeriti na pregledu nakon 15 mjeseci.

 

Prekretnice za dijete od 13 mjeseci

 width=

 

13-mjesečna beba moći će raditi razne uzbudljive nove stvari:

  • Čut ćete sve više i više brbljanja dok vaše dijete oponaša način na koji govorite. A uskoro će se pojaviti i prave riječi. Neka 13-mjesečna djeca još uvijek koriste besmislice koje imaju ton i ritam kao pravi razgovor, ali se ne sastoje od pravih riječi. I to je normalno. U ovoj dobi vaše dijete također razumije puno toga što govorite, bez obzira što još nema riječi u vlastitom arsenalu.
  • Vaše bi dijete trebalo biti u stanju odgovoriti na jednostavne upute kao što je npr. “sjedni”. I koristiti pokrete ruku kako bi pokazalo na preferencije (pokazivanje ili pružanje ruke kada želi da ga se podigne).
  • Većina djece u dobi od 12 do 13 mjeseci može izgovoriti jednu riječ, a otprilike polovica njih izgovori dvije riječi.
  • Vaše 13-mjesečno dijete postaje sve bolje u komunikaciji bez plakanja. Vjerojatno to ne rade stalno , ali mnogo puta pronađu načine da iznesu svoje mišljenje. Na primjer, pokazujući na ono što žele.
  • Dijete od 13 mjeseci razumije i odgovara na riječ “ne”. Moći ćete naznačiti da ne želite da vaše dijete radi stvari jednom riječju sada. Umjesto da ga jednostavno ometate ili preusmjeravate. To ne znači da će se vašem mališanu svidjeti riječ “ne” ili da će vas poslušati. S tim u vezi, vaše bi vam dijete moglo voljeti reći “ne” kad god to njemu odgovara.
  • Većina mališana može se podići u stojeći položaj i mogu se kretati po sobi dok koriste namještaj. Otprilike polovica može sama napraviti nekoliko klimavih koraka.  Međutim čak i neki savršeno zdravi mališani ne prohodaju dok ne navrše 18 mjeseci. Tako da ne brinite ako se to još nije dogodilo.

POVEZANO:  Kako izbjeći padove beba i djece u kući