1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

5 načina kako jačati imunitet vašeg malog djeteta ove zime

5 načina kako jačati imunitet vašeg malog djeteta ove zime Bebe.hr portal

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti ako želite jačati imunitet vašeg malog djeteta, da se što više odupre sezoni prehlada i gripa.

Između razvoja imunološkog sustava malog djeteta i njihovog inzistiranja da gotovo sve stave u usta, sezona prehlade i gripe može biti nevjerojatno stresna za roditelje. Ne postoji realan način da u potpunosti eliminirate izloženost virusima, ali postoje neki jednostavni koraci koje možete poduzeti kako bi vaši mališani bili sretni i zdravi.

 

1. Prehrana bogata vitaminima

Bilo da vaše dijete jede izbirljivo ili ne, jednostavan način da ga potaknete svoje dijete da jede uravnoteženiju prehranu je da uz obroke ponudite voće i povrće. Oni su ključni za zdrava crijeva. Uz povećanje količine voća i povrća u prehrani vašeg malog djeteta, ograničavajte količine šećera i prerađene hrane koju nudite. Preopterećenost ovim namirnicama može naštetiti ravnoteži crijevnog mikrobioma. Što otežava probavu hrane i funkcioniranje djetetovog imunološkog sustava.

 

2. Dobra higijena

Ako postoji nešto po čemu mala djeca definitivno nisu poznata, to su dobre higijenske navike. Nitko više od malog djeteta ne voli stavljati strane predmete u usta ili kihati izravno u nečije lice. Zbog toga morate nastaviti podučavati, ponavljati i pokazivati ​​pravilnu higijenu. To će imati veliki utjecaj na njihov imunološki sustav i cjelokupno zdravlje.

 

 width=

 

Redovito pranje zuba i pravilno pranje ruku pomažete minimizirati rizik izlaganja bacilima. Ako pranje ruku nije opcija, pokušajte sa sredstvom za dezinfekciju ruku (uz nadzor odrasle osobe).

 

3. Puno sna

Vjerojatno ne čudi da se tijelo treba dobro odmoriti da bi dalo svoje najbolje rezultate. Nedostatak sna utječe na tijelo na više načina, uključujući i imunološki sustav.

Mala djeca trebaju između 11 i 14 sati sna dnevno (uključujući drijemanje), prema Američkoj akademiji pedijatara. Štoviše, ne radi se samo o trajanju nego i kvaliteti sna. Naravno, mnogi mališani bore se s vremenom za spavanje, ali što ste uporniji, općenito će bolje spavati. Redoviti raspored spavanja održava crijeva u ravnoteži, a uravnotežena crijeva mogu pomoći vašem djetetu da mirnije spava.

 

4. Prebiotici i probiotici

Prebiotici i probiotici definitivno su zdravstvene poštapalice, ali i te kako pomažu jačati imunitet vašeg malog djeteta. Prebiotici su vlakna koja dobra crijevna flora voli jesti [i] pomaže u poboljšanju zdrave flore u gastrointestinalnom sustavu. Probiotici su pak živi organizmi koji se mogu nastaniti u vašem gastrointestinalnom sustavu i pomoći u ponovnom naseljavanju crijeva dobrom florom. Ovo je posebno korisno kada se oporavljate od želučane bolesti .

I prebiotici i probiotici često dolaze u obliku dodataka prehrani, koji se ne smiju davati malom djetetu bez prethodnog savjetovanja s pedijatrom. Pokušati sami pronaći pravi proizvod nije dobra ideja jer nisu svi probiotici jednaki. Stoga je najbolje prepustiti istraživanje liječniku vašeg malog djeteta.

 

5. Dnevna tjelesna aktivnost

jačati imunitet vašeg malog djeteta

 

Mala djeca trebaju najmanje tri sata aktivnosti igre dnevno. Mnogo je razloga zašto je tjelesna aktivnost dobra za djecu, a jedan od njih je taj što je izvrstan način za podršku njihovom imunološkom sustavu.

Neka su istraživanja otkrila da ljudi koji su tjelesno aktivni imaju tendenciju da bolje prolaze kada su izloženi virusu u usporedbi s onima koji više sjede. To naravno ne znači da svom malom djetetu trebate staviti strog raspored vježbanja. Ali što više svakog dana možete pokrenuti njihovo malo tijelo, to više podrške nudite njihovom imunološkom sustavu.

POVEZANO: Ideje za lakše hranjenje malog djeteta