0-6 mjeseci 1. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Smijete li jesti sushi dok dojite?

Smijete li jesti sushi dok dojite? Bebe.hr portal

Umjereno jesti sushi dok dojite sigurno je, ako baš kao i za vrijeme trudnoće, nastavite izbjegavati ribu s visokim sadržajem žive i ako je riba iz sigurnog izvora.

Riba je izvrstan izvor nemasnih bjelančevina i važnih vitamina za roditelje koji doje i njihovu bebu. Iako prehrana majke kada doji može utjecati na bebu, nije potrebno biti toliko strog kao što ste možda bili tijekom trudnoće. 

 

jesti sushi dok dojite

 

Sigurno je jesti sushi dok dojite, uz nekoliko upozorenja. Odaberite ribu s nižim udjelom žive kako biste smanjili rizik od izlaganja bebe ovom toksinu. Živa se može nakupiti u ribi, posebno u onoj vrsti koja jede drugu ribu ili živi duže. Studije pokazuju da izloženost živi može biti osobito rizična za razvoj djeteta u maternici i rano u životu.

Budući da većina sushi opcija sadrži sirovu ribu, pobrinite se da jedete ribu iz renomiranog izvora. Sirova riba može sadržavati bakterije i parazite zbog kojih se možete razboljeti od bolesti koje se prenose hranom. Također konzumiranje previše kontaminirane morske hrane može utjecati na bebin živčani sustav koji se još razvija.

 

Koje sastojke odabrati?

 width=

 

Mame koje doje trebale bi izbjegavati sushi koji sadrži ribu s visokim udjelom žive poput tune,  skuše ili brancina. Ako ste zabrinuti zbog razine žive u sushiju, možete odabrati stavke na jelovniku koje sadrže plodove mora s nižim udjelom žive. 

Uravnotežite svoju narudžbu izborom poput lososa, rakova i škampa. Također možete u potpunosti izbjeći jesti sirovu ribu odabirom vegetarijanskih jela. Ili sushija koji sadrže kuhanu hobotnicu, škampe, rakove, jakobove kapice i jegulju.

POVEZANO: Zdravi & slasni zalogaji u staklenkama za snack!