1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Zašto je bitno naučiti svoje dijete što znači pristanak!

Zašto je bitno naučiti svoje dijete što znači pristanak! Bebe.hr portal

Naučiti svoje dijete što znači pristanak tema je o kojoj bi se s djecom trebalo razgovarati od rane dobi iako ponekada smatramo da tome nije tako. U većini slučajeva, roditelji ili skrbnici daju suglasnost za zdravstvenu ili drugu skrb djeteta.

Međutim, ako dijete razumije važnost svoje odluke, može i samo dati pristanak. Kako bi dijete moglo razumjeti što točno znači pristanak i davanje pristanka potrebno je od malih ga nogu tome učiti.  Odnosno da zna što je prihvatljivo, a što ne, odnosno na što ne bi trebalo pristajati. Ovdje se, iako o tome većina roditelja ne voli misliti, najviše radi o prevenciji seksualnog i drugog nasilja nad djecom.

Zakon pretpostavlja da su ljudi sposobni donositi odluke o sebi s 18 godina starosti. Međutim, prije nego što dosegnu ovu dob, djeca bi trebala razviti sposobnost donošenja nekih odluka. O seksualnom zlostavljanju djece nitko ne želi razmišljati, ali statistika je zastrašujuća. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvješćuje da će jedna od svake četiri djevojčice i jedan od svakih 13 dječaka biti žrtva seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu. Štoviše, u 91% slučajeva počinitelj je netko koga dijete poznaje, poput člana obitelji ili skrbnika.

Upravo zato – obrazujte svoje dijete o tome što mu netko smije činiti, a što ne.

Budući da većina počinitelja ovog kaznenog djela poznaje dijete, često stječu povjerenje roditelja ili skrbnika, koji možda ne shvaćaju da nešto nije u redu. Zato je potrebno obrazovati roditelje (koji će zatim  obrazovati svoju djecu) na koji način objasniti djeci što znači njihova „tjelesna autonomija“ i kada je narušena.

Možda će Vas još zanimati: Što učiniti ako vam dijete kaže da mu netko nanosi zlo

 

 

Zašto je bitno naučiti svoje dijete što znači pristanak!

 width=

 

Kada djeca shvate da mogu odlučiti kada i kako će koristiti svoje tijelo i da je to njihovo pravo, počinju razvijati osjećaj slobode djelovanja. Taj osjećaj utječe na sve aspekte njihovih života. Uče kako biti asertivna i postavljati granice. Kao i kako identificirati vlastite potrebe i biti svjesna tuđih potreba.

Način na koji roditelji uče svoju djecu o pristanku razlikuje se od djeteta do djeteta. Dob i zrelost također će biti faktori. Način na koji govorite djetetu o ovoj temi treba biti primjeren dobi vašeg djeteta, ali otvorena i informativna. Možda će vam se čini kontroverznim, ali sugerira se da se ovaj razgovor obavi već kada vaše dijete napuni 3 godine.

Jednostavna i učinkovita stvar koju možete učiniti u ovoj dobi, jest naučiti svoje dijete ispravnim nazivima za dijelove tijela, uključujući intimne dijelove.

Roditelji često izbjegavaju koristiti anatomski ispravan jezik, kao što su penis ili vagina no, ključno je da malu djecu naučite ovim riječima kako bi mogla jasno komunicirati.

Djecu također treba naučiti da im nitko ne smije dirati intimne dijelove tijela. Treba im reći da njihovo tijelo pripada njima. I da je u redu reći „ne“ bilo kakvom neželjenom dodiru. Također ih treba naučiti da uvijek imaju pravo reći ljudima žele li da ih se uopće na bilo kakav nedužan način dodiruje ili ne. Bilo da se radi o zagrljaju, maženju ili škakljanju, te da drugi uvijek moraju poštovati njihov izbor.

POVEZANO: Kako razgovarati o seksu i seksualnosti s djetetom