2. godina 3. godina Djeca

Zašto mala djeca lažu i kako se postaviti?

Zašto mala djeca lažu i kako se postaviti? Bebe.hr portal

Mala djeca lažu iz različitih razloga i to je dio potpuno normalnog ponašanja u djetinjstvu. To može biti samo pretjerivanje da bi zvučali važnije ili dobili što žele ili izbjegavanje upadanja u nevolje.

S obzirom da su još mali često ne znaju da je ispravno govoriti istinu, a pogrešno lagati. I još uvijek uče razliku između igre pretvaranja i stvarnosti pa im se laž čini istinitom. Obično počinju lagati u dobi od otprilike 2 i pol godine i postaju sve bolja u tome kako budu starija. 

Također kada su djeca starija mogu lagati i kako bi zaštitila nečije osjećaje. Kao na primjer glumiti da se da su zahvalni za poklon koji im se zapravo ne sviđa.

 

Kako se postaviti u situacija kada mala djeca lažu?

Ako svoje dijete uhvatite u očitoj laži, razgovarajte s njim o tome zašto je lagao i što biste radije da učini sljedeći put. Pokušajte sugerirati da laganje obično nije učinkovito. I da postoje drugi načini rješavanja situacija u kojima ne postižu svoje, poput iskrenosti i pregovaranja.

Ako ih nazovete lažljivcima i kaznite, postići ćete da će se osjećati loše. Upamtite, oni još uvijek uče kako se ponašati s drugim ljudima. Pokušajte biti strpljivi dok razvijaju svoje vještine.

Kako se postaviti kada mala djeca lažu ovisi naravno o razlogu zašto dijete laže, a neki od načina kako se postaviti ovisno od tipa laži su:

Kada dijete izbjegava nevolje lažima

djeca lažu

Pokušajte ne dovoditi svoje dijete u situaciju u kojoj se laganje čini vrijednim truda. Na primjer, umjesto da pitate ‘Jesi li povukao sve svoje igračke s poda?’ pokušajte reći ‘Igračke su vamti na podu. Vrati ih u ladicu, molim te.’

Kada traže divljenje

Pokušajte izgraditi njihovo samopoštovanje na druge načine. Jako je važno da ih ne naučite da je laganje način na koji će postići što žele jer će Vam se to kasnije “obiti o glavu”. Kao i samom djetetu. Umjesto toga hvalite svoje dijete kada govori istinu, posebno kada nešto priznaje

Kada se igraju pretvaranja

 width=

Ovdje je dopušteno pohvaliti njihovu maštu i pripovijedanje. S vremenom im to pomaže da razlikuju fantaziju od stvarnosti.

Kada nešto žele

Pomozite im da nauče izgovoriti svoje iskrene potrebe i skrivene osjećaje. Ponekad se srame reći pravi razlog ili vjeruju da neće dobiti što žele. Možete ga i pitati ako naslućujete. Primjerice ‘Čini se da bi htio da su tvoji prijatelji češće kod nas?’

 

Manipuliraju vama

djeca lažu

Odgovorite na manipulaciju na slijedeći način. Ako su vam na primjer rekli da je ‘tata rekao da je u redu da sada jedem čokoladu’. Mogli biste reći ‘Stvarno? Idem provjeriti s njim’ ili ‘Pa, mislim da nije dobra ideja. Imamo dogovor da se slatkiši ne jedu prije večere.’

POVEZANO: Zašto je igra važna za djecu