Bebe Djeca

Zašto se fiziološka otopina stavlja u bebin nosić?

Fiziološka otopina za čišćenje bebinog nosa

Kad god nazovete liječnika, odnosno pedijatra vaše bebe i požalite se na zaštopani nosić ili malo prehlade, prvo što će vam reći zasigurno je: “Samo malo fiziološke i čistiti nosić.” Iako ste očekivali pretrage, preglede ili neki drugačiji, da nekažemo ozbiljniji pristup, opet ste dobili fiziološku kao savjet. Možda vam se učini nemarno i preopušteno, no fiziološka otopina ima puno koristi, a ovdje ćemo ih nabrojati da shvatite u čemu je njezina blagodat kad je u pitanju zdravlje vašeg čeda.

Fiziološka otopina ili slana otopina, sastoji se od natrijevog klorida (NaCl) rastvorenog u vodi u određenom odnosu kako bi imala sličan sastav kao i tjelesne tekućine. Ova otopina koristi se u medicinske svrhe, a njome se tretira i nosić beba. Zašto se fiziološka otopina koristi za bebin nos?

Vlaženje sluznice nosa: Fiziološka otopina pomaže vlaženju suhih sluznica nosa. Ovo je posebno važno u suhim ili hladnim uvjetima kad zrak može biti suh, a sluznica bebinog nosa može postati iritirana.

Čišćenje nosa: Fiziološka otopina može pomoći u razrjeđivanju i omekšavanju sluzi u nosu, čime olakšava njeno uklanjanje. Ovo je korisno kod prehlada, kada se sluz može nakupiti i otežati bebino disanje.

Olakšavanje disanja: Korišćenje fiziološke otopine može pomoći da se olakša disanje bebe, posebno ako je nos začepljen prehladama ili alergijama.

Sprječavanje infekcija: Fiziološka otopina može pomoći u sprječavanju infekcija tako što čisti nosnu šupljinu od bakterija i virusa i na taj način ne dopušte njihovo zadržavanje u tijelu. Ova preventivna mjera može biti posebno važna kod male djece koja su podložna respiratornim infekcijama.

Važno je napomenuti da se natrijev klorid obično koristi kao blagotvorna terapija i ne izaziva neželjene efekte kod većine beba. Međutim, uvek je preporučljivo da se prije uporabe bilo kakvih preparata konzultirate s pedijatrom kako biste dobili odgovarajuće savjete i uputstva, posebno ako je beba jako mala ili ima neki poseban medicinski problem.