Bebe Djeca

Zašto se fiziološka otopina stavlja u bebin nosić?

Fiziološka otopina za čišćenje bebinog nosa

Kad god nazovete liječnika, odnosno pedijatra vaše bebe i požalite se na zaštopani nosić ili malo prehlade, prvo što će vam reći zasigurno je: “Samo malo fiziološke i čistiti nosić.” Iako ste očekivali pretrage, preglede ili neki drugačiji, da nekažemo ozbiljniji pristup, opet ste dobili fiziološku kao savjet. Možda vam se učini nemarno i preopušteno, no fiziološka otopina ima puno koristi, a ovdje ćemo ih nabrojati da shvatite u čemu je njezina blagodat kad je u pitanju zdravlje vašeg čeda.

Fiziološka otopina ili slana otopina, sastoji se od natrijevog klorida (NaCl) rastvorenog u vodi u određenom odnosu kako bi imala sličan sastav kao i tjelesne tekućine. Ova otopina koristi se u medicinske svrhe, a njome se tretira i nosić beba. Zašto se fiziološka otopina koristi za bebin nos?

Vlaženje sluznice nosa: Fiziološka otopina pomaže vlaženju suhih sluznica nosa. Ovo je posebno važno u suhim ili hladnim uvjetima kad zrak može biti suh, a sluznica bebinog nosa može postati iritirana.

Čišćenje nosa: Fiziološka otopina može pomoći u razrjeđivanju i omekšavanju sluzi u nosu, čime olakšava njeno uklanjanje. Ovo je korisno kod prehlada, kada se sluz može nakupiti i otežati bebino disanje.

Olakšavanje disanja: Korišćenje fiziološke otopine može pomoći da se olakša disanje bebe, posebno ako je nos začepljen prehladama ili alergijama.

Sprječavanje infekcija: Fiziološka otopina može pomoći u sprječavanju infekcija tako što čisti nosnu šupljinu od bakterija i virusa i na taj način ne dopušte njihovo zadržavanje u tijelu. Ova preventivna mjera može biti posebno važna kod male djece koja su podložna respiratornim infekcijama.

Važno je napomenuti da se natrijev klorid obično koristi kao blagotvorna terapija i ne izaziva neželjene efekte kod većine beba. Međutim, uvek je preporučljivo da se prije uporabe bilo kakvih preparata konzultirate s pedijatrom kako biste dobili odgovarajuće savjete i uputstva, posebno ako je beba jako mala ili ima neki poseban medicinski problem.

Kako se koristi fiziološka otopina za nos?

Fiziološka otopina za bebe koristi se vrlo jednostavno. Za čišćenje nosića fiziološkom otopinom slijedite ove korake:

Operite ruke sapunom i vodom pa pripremite sterilnu fiziološku otopinu u bočici ili ampuli. Položite bebu na leđa na stabilnu površinu, npr. na prematalicu. Ako beba surađuje, možete je staviti i u polusjedeći položaj, oslonjenu na jastuke.

Nježno držite bebinom glavom kako biste spriječili nagle pokrete. Ako koristite bočicu s kapaljkom, nakapajte 2-3 kapi fiziološke otopine u svaku nosnicu. Ako koristite sprej, jedan kratki pritisak na svaku nosnicu je dovoljan. Pričekajte nekoliko sekundi kako bi otopina omekšala sekret. Koristite aspirator za nos kako biste nježno isisali omekšani sekret iz nosnica. Ako nemate aspirator, možete koristiti mekanu maramicu za uklanjanje sekreta.

Fiziološka otopina za bebe i čišćenje nosića

Operite ruke sapunom i vodom. Pripremite sterilnu fiziološku otopinu i sterilnu gazu ili pamuk. Položite bebu na leđa ili je držite u naručju.

Nakapajte nekoliko kapi fiziološke otopine na sterilnu gazu ili pamuk. Nježno obrišite bebine oči od unutarnjeg prema vanjskom kutu. Koristite novu gazu ili pamuk za svako oko kako biste spriječili prijenos infekcije. Uvijek koristite sterilnu fiziološku otopinu i izbjegavajte korištenje otvorenih ili nečistih bočica. Fiziološka otopina treba biti sobne temperature kako bi bila ugodna za bebu.

Koristite fiziološku otopinu prema potrebi, ali ne prečesto kako ne biste iritirali bebin nos ili oči.