Djeca Savjeti i njega Trudnice

Znanstveno utemeljene prednosti konzumacije vode

Znanstveno utemeljene prednosti konzumacije vode Bebe.hr portal

Obično se preporučuje da pijete osam čaša vode od 250 ml dnevno, zašto je to tako, odnosno koje su prednosti konzumacije vode donosimo danas.

 

Znanstveno utemeljene prednosti konzumacije vode utemeljene na dokazima

 

1. Pomaže povećati fizičku izvedbu

Dehidracija može imati primjetan učinak čak i ako izgubite samo 2% udjela vode u tijelu. Međutim, nije neuobičajeno da sportaši izgube čak 6-10% svoje težine vode znojenjem.

To može dovesti do promjene kontrole tjelesne temperature, smanjene motivacije i povećanog umora. Također može otežati vježbanje, i fizički i mentalno.

Pokazalo se da optimalna hidratacija sprječava da se to dogodi, a može čak i smanjiti oksidativni stres koji se javlja tijekom vježbanja visokog intenziteta. To nije iznenađujuće kada uzmete u obzir da se mišić sastoji od oko 80% vode

 

2. Pomaže u ublažavanju zatvora

 width=

 

Čini se da je mala potrošnja vode faktor rizika za zatvor i kod mlađih i kod starijih osoba. Povećanje hidratacije može pomoći u smanjenju zatvora.

Mineralna voda može biti posebno koristan napitak za one koji pate od zatvora. Studije su pokazale da mineralna voda bogata magnezijem i natrijem poboljšava učestalost pražnjenja crijeva kod osoba sa zatvorom.

 

3. Pomaže u sprječavanju mamurluka i liječenju glavobolja

Pitka voda može pomoći u smanjenju glavobolje i njenih simptoma. Međutim, potrebno je više kvalitetnih istraživanja kako bi se potvrdila ova potencijalna korist.

Mamurluk, koji se javlja nakon konzumiranja alkohola, može uzrokovati simptome poput žeđi, umora, glavobolje i suhih usta. A dobri načini za smanjenje mamurluka su popiti čašu vode između pića i barem jednu veliku čašu vode prije spavanja.

 

4. Može pomoći u mršavljenju

prednosti konzumacije vode

 

Pijenje puno vode može vam pomoći da smršavite, s obzirom da voda povećava osjećaj sitosti i ubrza metabolizam.

Neki dokazi upućuju na to da povećanje unosa vode može pospješiti gubitak težine laganim povećanjem metabolizma. Što može povećati broj kalorija koje sagorijevate na dnevnoj bazi.

Studija iz 2013. pokazala je da je ispijanje dodatnih 500 ml vode 3 puta dnevno prije obroka tijekom 8 tjedana dovelo do značajnog smanjenja tjelesne težine.

Vrijeme je također važno. Najučinkovitije je piti vodu pola sata prije jela. I ne piti ju tijekom jela.

U jednoj studiji, ljudi na dijeti koji su pili 500 ml vode prije obroka izgubili su 44% više težine u razdoblju od 12 tjedana nego oni koji nisu pili vodu prije obroka.

POVEZANO: Najbolji izbor pića za malu djecu