2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Regresija odvikavanja od kahlice : Uzroci i kako pomoći

Regresija odvikavanja od kahlice : Uzroci i kako pomoći Bebe.hr portal

Regresija odvikavanja od kahlice obično je simptom problema, koji ne znači da bi se trebali vratiti pelenama. Nego pronaći problem jer ćete onda pronaći i rješenje.

 

Što uzrokuje regresiju učenja na tutu?

Postoji nekoliko različitih razloga. Srećom, svi se lako popravljaju. Kako bismo vam pomogli identificirati problem, naveli smo najčešće uzroke regresija odvikavanja od kahlice.

 

 width=

 

  • Stres: Regresija učenja na kahlicu može biti znak da je vaše dijete pod stresom. A nagla promjena rutine često je krivac. Na primjer, mnoga djeca počnu nazadovati sa kahlicom kada krenu u školu. Važno je shvatiti da je ovo najčešće vapaj za pozornost.
  • Okupacija : Kao što se događa i odraslima da im se s vremena na vrijeme odvuče pažnja,  isto vrijedi i za djecu. Bilo da su zauzeti igrom ili se opuštaju uz TV, nije neuobičajeno da jednostavno ignoriraju želju da na kahlicu.
  • Zdravstveni problemi: Uvijek je dobra ideja isključiti bilo kakvu moguću medicinsku zabrinutost kada vaše dijete doživljava regresiju. Problemi poput zatvora i infekcija mokraćnog sustava mogu vašem djetetu uzrokovati bol ili nelagodu. Zbog čega može u potpunosti izbjegavati kahlicu.

 

Kako možete pomoći svom djetetu?

 

 width=

 

Nakon što pronađete problem, možete početi tražiti rješenje. Srećom, imamo mnogo prijedloga koji će vam pomoći da ubrzate proces.

  • Pronađite uzrok

Postoji nekoliko razloga zašto biste se mogli suočiti s regresijom odvikavanja od noše – stoga što prije prepoznate problem, to ćete prije pronaći rješenje. Pokušajte zabilježiti kada se to događa. I pitajte se slijedeća pitanja:

  1. Postoji li nešto zajedničko u svim situacijama?
  2. Je li se njihova rutina nedavno promijenila?
  3. Jesu li pod stresom ili su samo rastreseni?

Upotrijebite ova pitanja kao pomoć u procesu eliminacije.

  • Stvorite rutinu

Redovita  rutina može pomoći Vašem djetetu da prebrodi svoju regresiju. Na taj način možete izbjeći nezgode jednostavnim podsjećanjem djeteta na korištenje kahlice.

  • Nemojte ih kažnjavati

Ako pokažete svoje razočaranje, vaše će se dijete samo još gore osjećati. Stoga dajte sve od sebe da ne osuđujete. Iako može biti frustrirajuće, kažnjavanje djeteta samo će povećati njegovu tjeskobu oko korištenja kahlice.

 

  • Koristite pozitivno pojačanje

Regresije su prirodne i vrlo česte – stoga nemojte paničariti! Umjesto toga, pokušajte koristiti pozitivno potkrepljenje kako biste potaknuli svoje dijete da se vrati na pravi put. Možete stvoriti sustav nagrađivanja s naljepnicama i poslasticama ili čestitati svom djetetu zagrljajima i pljeskom. Kako god nagradili svoje dijete, zapamtite da je ključno ostati pozitivan.

Ako ste jako zabrinuti zbog regresije vašeg djeteta, važno je da ga pregleda liječnik. Moguća je uvijek i opcija da dijete ima zatvor, infekcije mokraćnog sustava ili neki drugog zdravstveni problem, koji će doktor moći prepoznati i liječiti. Ako ne, možete biti mirni jer njihova regresija nije medicinski problem.

POVEZANO: Učenje djevojčica na kahlicu