Kutak za tate

Otac pun ljubavi: Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dijete

Otac pun ljubavi: Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dijete Bebe.hr portal

Biti otac pun ljubavi i uključen u odgoj svog djeteta je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dijete. A postati otac jedna je od najvažnijih uloga koje ćete imati u životu. 

Biti uključen od ranog početka bolji je za vaš partnerski odnos i za vaše dijete. Današnji očevi općenito rade mnogo više nego što su to činili muškarci u prethodnim generacijama. 

Istraživanja su pokazala da očevi igraju ključnu ulogu u emocionalnom, društvenom, fizičkom i moždanom razvoju svoje djece. Tip oca kakav ste dok su mali utjecat će na njih sve do njihova odraslog života.

Djeci su potrebni bliski, stabilni odnosi s oba roditelja. Što znači i da očevi provode vrijeme s njima i komuniciraju s njima na pozitivan način. Očevi mogu pomoći u razvoju svog djeteta kroz igru, tako što će biti dobar uzor, biti topli, puni ljubavi i angažirani.

Čak i ako niste biološki otac djeteta, djetetu će biti od koristi biti očinska figura koja mu daje ljubav, podršku i uključenost.

 

Što će to značiti za Vas?

 width=

 

Saznanje da ćete postati tata može biti nevjerojatno sretno i uzbudljivo vrijeme, ali istovremeno i zastrašujuće.

Možda ste zabrinuti oko zbrinjavanja svoje obitelji, kako ćete uskladiti posao, društveni život i bebu. Kao i kako biti najbolji otac što možete biti, otac pun ljubavi — osobito ako želite raditi stvari drugačije od vlastitog oca.

Neke stvari u vašem životu će se promijeniti. Možda ćete se isprva osjećati kao da se svijet vrti oko vašeg partnera i bebe, pa ćete možda morati prekinuti seks na neko vrijeme. Sve se to može riješiti ako vi i vaš partner iskreno i otvoreno razgovarate o svojim potrebama i osjećajima.

Mnogi muškarci nisu navikli tražiti pomoć i savjet, ali sada je vrijeme da potražite podršku ako vam je potrebna. Zapamtite, vi i vaš partner ste u ovome zajedno. Timski rad i spremnost na promjene koje dolaze omogućit će vam najbolji mogući početak.

 

Kad se beba rodi

Otac pun ljubavi

 

Možda ćete se osjećati preopterećeno kada prvi put vidite svoju bebu – ali zapamtite, vi to možete. Naučite kako sve raditi zajedno s partnerom – kako se obući, okupati, promijeniti pelene i smjestiti bebu. Pokušajte ne vraćati bebu mami svaki put kad zaplače. I Vi ste roditelj i što više vježbate, biti ćete bolji.

Ako vaša partnerica doji dijete, postoji mnogo načina na koje se možete uključiti u njegu svoje bebe. Provođenje što više vremena s bebom ojačat će vašu vezu i odmoriti vašu partnericu. Razgovor i pjevanje vašoj bebi, igranje s njom i zabava važni su za njihov razvoj od trenutka kada se rode.

POVEZANO: Što očekivati kada Vam je partnerica u drugom tromjesečju trudnoće