Kutak za tate

Savjeti za muškarce: Pobačaj i kako se nositi s njim

Savjeti za muškarce: Pobačaj i kako se nositi s njim Bebe.hr portal
Pobačaj
Do pobačaja dolazi iz  mnogo različitih razloga . Obično je to zato što se fetus ne razvija pravilno. Jednom kada pobačaj počne, nikakav medicinski tretman ga ne može zaustaviti. Pobačaj i gubitak trudnoće je kada fetus umre prije 20 tjedna trudnoće.
Pobačaj je čest, ali teško je točno reći koliko čest. To je zato što se mnogi pobačaji dogode prije nego žena uopće sazna da je trudna. Otprilike jedna od pet potvrđenih trudnoća je spontani pobačaj.

Podrška partnerici

Iako je pobačaj gubitak za oboje, on se fizički dogodio vašoj partnerici. Vaša partnerica je također vjerojatno sada u teškom emocionalnom stanju. Možda je uspostavila poseban odnos s bebom koja raste. Mogla je raditi male stvari poput tapšanja po trbuščiću ili razgovora sa svojim fetusom.
 width=
Često je ono što žene najviše žele od svojih partnera jednostavno biti uz svoju partnericu slušajući je i pružajući joj ‘rame za plakanje’.
Pokušajte pronaći vrijeme za aktivnosti u kojima oboje uživate, poput nečega što obično smatrate opuštajućim ili nagrađujućim kao par. To može pomoći u njegovanju vašeg odnosa i stvoriti pozitivne osjećaje.

Vaši osjećaji

Neki se muškarci osjećaju kao da moraju skrivati ​​ili ignorirati ono što prolaze kako bi mogli biti uz svoju partnericu. Ali oboje trebate vrijeme i podršku. Dajte sebi dopuštenje da osjećate ono što osjećate. Tuga nije prepreka koju treba prevladati ili nešto što će nestati ako je zanemarite. To je individualni proces koji se događa tijekom vremena.

 width=

Pokušaj druge trudnoće nakon pobačaja

Tugovanje i oporavak ne događaju se preko noći, a proces je drugačiji za svakoga. Ako odmah pokušate ponovo, vaša bi tuga mogla biti stavljena ‘na čekanje’ dok se usredotočite na novu trudnoću. Najbolje je pričekati dok se oboje ne osjećate spremnima.

Dijeljenje tuge zbog pobačaja

Vi i vaša partnerica vjerojatno ćete se osjećati bespomoćno, tužno i uznemireno ako vam liječnik kaže da je fetus umro. Najvjerojatnije se tijelo vaše partnerice počelo mijenjati i ona je o sebi počela razmišljati kao o majci. Možda ste počeli razmišljati o tome da postanete tata. Umjesto toga, suočeni ste s gubitkom i tugom.

Pobačaj
Mnogi ljudi smatraju da pomaže reći drugima. Bliskim prijateljima i obitelji možete reći što vam beba znači, kakvu podršku trebate i koliko želite podijeliti svoje iskustvo. Ako vam se ne da razgovarati, razmislite o tome da to podijelite u pisanom obliku.

Dobivanje pomoći s tugom nakon pobačaja

Vaš život nastavlja teći, ali vjerojatno ćete se promijeniti. Važno je da odvojite vrijeme i za istraživanje vlastitih osjećaja. Uključite se u ono kroz što prolazite i razgovarajte o tome sa svojom partnericom. Ako se vi ili vaša partnerica osjećate depresivno, možda će vam trebati stručna pomoć.