1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Na što je dobro obratiti pažnju prilikom odabira vrtića za vaše dijete

Na što je dobro obratiti pažnju prilikom odabira vrtića za vaše dijete Bebe.hr portal

Prilikom odabira vrtića za vaše dijete postoje stvari na koje trebate obratiti pažnju. Prvo je potrebno sa odabirom krenuti jako, jako rano. A osim što je uopće često teško dobiti mjesto, tu su i drugi važni faktori. Kao kakvo je mjesto gdje će vaše dijete boraviti dok vas nema.

Kada ste suzili popis na mjesta prema lokaciji i vrsti vrtića koji vam najviše odgovaraju bitno je provjeriti i na kojem se mjestu osjećate najbolje. Zato je potrebno prije finalne odluke da ih posjetite i vidite jesu li dobra kao što se čine.

Kad prvi put zakoračite na vrata, možda ćete se osjećati neodoljivo. Ali dajte si dovoljno vremena da sve shvatite jeli to zaista tako. Pokušajte provesti najmanje jedan sat promatrajući, obraćajući posebnu pozornost na interakcije između odraslih i djece.

odabira vrtića za vaše dijete

Uzmite si vremena i nemojte se žuriti. Međutim, pobrinite se da postignete pravu ravnotežu između temeljitog i nerealnog. Vrtići su ipak prometna i užurbana mjesta.

Neki vrtići imaju zaista duge liste čekanja, tako predlažemo da obilazite vrtiće što ranije.

Ukoliko idete sa djetetom u obilazak, obratite pažnju kako osoblje komunicira s vašim djetetom, kao i djetetovu reakciju na okolinu. Učinite ono što ima najviše smisla za vašu situaciju i znajte da se uvijek možete vratiti u drugi posjet ako trebate. Neke će stvari biti očite čim zakoračite na vrata, ali druge neće.

 

Faktori na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira vrtića za vaše dijete

odabira vrtića za vaše dijete

Budite posebno oprezni ako primijetite nešto od sljedećeg:

 

1. Previše djece!

Čini li vam se da nema dovoljno odraslih za svu djecu u prostoru? Ako je tako postoji velika mogućnost da vrtić zapostavlja propise i imaju nedostatak osoblja.

Prema Državnom Pedagoškom Standardu u članku 22. stoji:
(1) Broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini u redovitom programu utvrđuje se ovisno o dobi djeteta i broju djece s teškoćama uključene u odgojnu skupinu.
(2) U odgojno-obrazovnu skupinu djece u redovitom programu u dobi:
– od navršenih šest do navršenih 12 mjeseci može se uključiti najviše 5 djece,
– od 13 do 18 mjeseci može se uključiti najviše 8 djece,
– od 19 do 24 mjeseca može se uključiti najviše 12 djece,
– u trećoj godini može se uključiti najviše 14 djece,
– u četvrtoj godini može se uključiti najviše 18 djece,
– u petoj godini može se uključiti najviše 20 djece,
– u šestoj godini može se uključiti najviše 23 djece,
– u sedmoj godini do polaska u školu može
se uključiti najviše 25 djece.

(3) U odgojno-obrazovnu skupinu može se uključiti, na temelju mišljenja stručnih suradnika dječjeg vrtića, samo jedno dijete s lakšim teškoćama i tada se broj djece u skupini smanjuje za dvoje djece.

Više možete pročitati na : propisi.hr

2. Nečisto ili nesigurno.

Čini li se cjelokupno okruženje ili igračke otrcanim ili prljavim? Možda igračke nisu prikladne za dob ili ništa ne izgleda zaštićeno za djecu? Ili ste primijetili da ne brišu površine nakon što su djeca jela ili ne peru ruke nakon promjene pelena?

 

3. Djeca ne djeluju sretno

Možda postoji malo ili nimalo interakcije između skrbnika i djece? Ili interakcija kojoj svjedočite nije baš topla ili privlačna? Čini li vam se okolina prikladna za dob i aktivnosti ? Je li djeci dosadno? Jesu li igre stimulativne?

 

4. Čini se da skrbnici ne brinu.

Ignoriraju li djecu? Ostavljaju li djecu bez nadzora ili se čini da su preoštri u svojim disciplinskim taktikama?

 

5. Visoka fluktuacija zaposlenika.

To bi mogao biti znak da se prema njegovateljima ne postupa dobro. Ili da cjelokupno okruženje nije takvo da potiče dobre ljude da ostanu. Ako su neki od njegovatelja tamo dulje od tri godine, to je dobar znak.

 

6. Dječji vrtić nema dozvolu ili mu je istekao rok trajanja.

Da, to je protuzakonito. Pronađite bazu podataka licenciranih ustanova za brigu o djeci na web stranici.

 

7. Odgajatelji ili ravnateljica vrtića stvaraju vam lošu vibru.

Možda zaobilaze odgovore na vaša pitanja. Ili se ne doimaju otvorenima za razgovor o uvjetima i postupcima dječjeg vrtića. Ili iako je sve uredu i dalje vam daju loš osjećaj. Vjerujte svom osjećaju!

 

8. Ne žele vam dopustiti da nenajavljeno svratite u vrtić.

Ovo bi mogao biti znak da nešto skrivaju.

 

9. Direktora je teško dobiti

Ili se općenito sporo javlja na vašu e-poštu ili telefonske pozive. Ovo bi mogao biti početak frustrirajuće veze, one u kojoj se ne osjećate prioritetno niti da vas se čuje.

 

POVEZANO: 4 načina da odgojite samopouzdanu djecu