1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako pomoći djetetu u prevladavanju strahova

Kako pomoći djetetu u prevladavanju strahova Bebe.hr portal

Roditelji mogu pomoći djetetu da razviju vještine i samopouzdanje za prevladavanje strahova kako se oni ne bi pretvorili u fobije.

Evo nekoliko jednostavnih načina na koje možete pomoći svom djetetu da se nosi s normalnim strahovima i tjeskobama.

Prihvatite da je strah za vaše dijete stvaran.

Koliko god se strah činio trivijalnim, vašem se djetetu čini stvarnim. Može pomoći razgovarati o strahovima sa svojim djetetom. Razgovor često oduzima dio snage negativnim osjećajima.

Recite djeci činjenice umjesto da omalovažavate njihove strahove.

Govoreći ‘Ne budi smiješan! U tvom ormaru nema čudovišta!’ može natjerati vaše dijete na spavanje, ali neće nestati strah. Zato predlažemo da im radije kažete činjenice, poput ‘Provjerila sam sve u ormaru i u njemu nema čudovišta’.

 width=

Pomozite djeci da nauče stvari koje ih plaše.

Ako se vaše dijete boji pasa, nemojte namjerno prelaziti ulicu da ga izbjegnete. Ovo će samo potvrditi da se pasa treba bojati i izbjegavati. Pružite podršku i nježnu brigu dok se s djetetom približavate predmetu ili situaciji od koje se boji.

Naučite djecu kako ocijeniti strah.

Zamolite dijete da ocijeni intenzitet straha na ljestvici od 1 do 10, pri čemu je 10 najjači. A za mlađu djecu možete koristiti termin koliko su ‘puni straha’. Pri čemu biti pun ‘do koljena’ nije toliko uplašen, ‘do trbuha’ je prestrašen, a ‘do glave’ istinski skamenjen. Ako to uspiju, možda će strah vidjeti kao manje intenzivan nego što su isprva zamišljali.

Naučite djecu strategijama suočavanja.

Isprobajte ove jednostavne tehnike. Koristeći vas kao ‘domaću bazu’, dijete se može odvažiti prema predmetu od kojeg se plaši. A zatim se vratiti k vama radi sigurnosti prije nego što se ponovno odvaži. Dijete također može naučiti neke pozitivne izjave o sebi, kao što su ‘Ja to mogu’ i ‘Ja mogu biti hrabar’ koje će sebi reći kada se osjeća tjeskobno.

Tehnike opuštanja isto mogu biti dosta korisne. Kao npr. vizualizacija gdje zamolite dijete da zamisli da lebdi na oblaku ili leži na plaži. Ili duboko disanje gdje dijete zamišlja da su pluća baloni i polako ih ispuhuju.

Izvor:

Childhood behaviours | Pregnancy Birth and Baby (pregnancybirthbaby.org.au)

https://www.beyondblue.org.au/

POVEZANO: 4 načina da odgojite samopouzdanu djecu