Kutak za tate Mame

Obiteljske igre za blagdansku zabavu

božićna proslava

Foto: prostoleh/Freepik

Kucnuo je čas, Božić je tu. Kroz nizove slijedova i ukusnih obroka tu i tamo probit će se i neka inicijativa za druženje podalje od stola. Slušanje glazbe je uvijek u modi, kao i gledanje prigodnih filmova. No je li to zaista jedino što se može raditi na Božić i zimske praznike, a da pruža ugodu cijeloj obitelji? Naravno da nije. Za one koji žele više, smješnije, urnebesnije i zabavnije, smislili smo nekoliko igara u koje se mogu uključiti svi članovi obitelji, bez obzira na starosnu dob.

Luckaste minute

Ova igra uključuje brze i zabavne aktivnosti, a još brže reakcije. Izaberite desetak igara poput zvončarenja u ritmu, bacanja loptica u čašu (praznu), balansiranja predmeta ili žongliranja. Pravila su jednostavna – izaberete jednu igru, primjerice, ubacivanje loptica u čašu. Postavite čašu ili zdjelu na kraj stola, i s drugoga kraja bacate malene loptice za ping pong. Najviše bodova imat će osoba koja u roku jedne minute u čašu ili zdjelu ubaci najveći broj loptica. Ista pravila, jedna osoba-jedna minuta, odredite za sve igre. Kad se svi okupaju u svakoj od igara, zbrojite bodove i proglasite pobjednika. Igre su kratke i dinamične, idealne za sve uzraste.

Pantomima

Tko ne voli igre pogađanja?! Mislimo da čak i najveći mrgud na kraju popusti i zabavi se. Pantomima je jednostavno igra za sve generacije. Podijelite se u dva ili više timova i krenite. Ako su u timovima mlađa djeca, izaberite jednostavne pojmove, pomažite im s asocijacijama, ali dopustite malenima da pogode završni pojam. Kad se dječica umore i odu oslikavati bojanke ili gledati crtiće, stariji se mogu nastaviti igrati sa zahtjevnijim pojmovima.

Pogodi pjesmu!

Ljubiteljima glazbe ova će igra biti posebno draga. Glazbeni tobogan igra je u kojoj igrači pogađaju naslove božićnih ili općenito pjesama na temelju kratke melodije ili teksta koji čuju. Pravilo je jednostavno – izaberete pjesmu, pustite sekvencu koja ne otkriva previše i za tri do pet sekundi je ugasite. Bilo bi najzgodnije da se za ovu igru pripremite ranije i na mobitelu “izrežete” dijelove pjesama. Playlista za pogađanje razveselit će cijelu grupu, a igra se igra grupno – jedan pušta glazbu, svi pogađaju.

Božićni kviz

Napravite set pitanja o blagdanskim tradicijama, filmovima, pjesmama i povijesti Božića. Jedna osoba bit će voditelj kviza, ostali će redom pogađati. Pobjeđuje osoba s najviše bodova.

Ples oko stolice

Znate one zabavne igre nakon kojih plačete od smijeha? E ovo je jedna od njih. na sredinu sobe postavite stolica koliko imate. Igrače pozovite da stanu oko njih. Pustite glazbu, a oni neka se kreću u krug. Kad se glazba zaustavi, moraju sjesti na stolice, a onaj tko ostane bez “naslonjača” ispast će iz igre. Sa svakim ispadanjem uklanja se jedna stolica. Igra se nastavlja sve dok na nogama ne ostane samo jedna osoba. Ova igra jako je zabavna mališanima pa je iskoristite u trenucima kad se želite odmoriti, a zabaviti djecu. Dok mališani jure unaokolo, roditelji mogu navijati sjedeći za stolom (ako budu imali stolice).

Secret Santa

Tjedan dana prije proslave Božića objavite natječaj za tajnog Djeda Božićnjaka. Svakoj osobi, maloj ili velikoj, dodijelite tajnog miljenika i pozovite ih da osmisle dar za nju ili njega. Na sam Božić, poželjno nakon obilnog objeda, neka svatko donese svoj dar (može biti igračka, crtež) i dodijeli ga svojoj osobi.

Dobro osmišljena zabava i animiranje uzvanika preduvjet su za super provod. Ako ste se pripremili unaprijed, vrijeme je da isprobate svoj scenarij. Ako niste, uvijek vam preostaju dobra glazba i društvene igre. A ako nemate i to, naprosto svi zajedno zapjevajte i zaplešite. Zabave neće nedostajati.

Povezani članci: Bebin prvi Božić