News

„Božićna priča“, Dickensov božićni dar za svakoga

Božićna priča, Znanje

U hladnim prosinačkim danima, kada se blagdanski duh širi poput čarolije, pozivamo vas da uronite u toplinu i mudrost dobro poznatog klasika Božićne priče Charlesa Dickensa u izdanju naklade Znanje. Kad je Charles Dickens 1843. napisao  Božićnu priču , ostavio je trajan dar svijetu, uhvativši bit ljubavi, dobrote i velikodušnosti božićnog vremena. Čarolija njegove optimistične pripovijesti jednako je moćna, živa i nepogrešivo dirljiva danas kao i onda kad je prvi put objavljena.

U novom prijevodu Mate Marasa, Božićna priča može postati vaša pratnja u putovanju kroz prosinac, upotpuniti najljepše trenutke Božića i podsjetiti vas na snagu blagdanskog duha. Knjiga je dostupna u svim knjižarama i na webshopu Znanja po cijeni od 14,90 eura.

Božićna priča (A Christmas Carol, 2023.) prvi je put objavljena 1843., Božićna priča Charlesa Dickensa odmah je postala jedna od najomiljenijih pripovijesti na engleskom jeziku uopće, pa i dio božićne tradicije, poput božikovine, imele ili vijenaca. Iz godine u godinu oduševljava nove generacije čitatelja i nastavlja širiti ideje milosrđa i dobre volje. Maštovita je to pripovijest o jezivim susretima Ebenezera Scroogea s duhovima Božića. Dok putuje s njima kroz prošle, sadašnji i buduće Božiće, Ebenezer će se preobraziti iz oholog, jogunastog i bezobzirnog škrca u velikodušno, toplo i brižno ljudsko biće.

“Ova knjiga ima sve: jezivu priču o duhovima, dirljivo iskupljenje i sjajan zaplet s krajem koji ne razočarava.”

Times
O autoru:

Charles Dickens, rođen 7. veljače 1812. i preminuo 9. lipnja 1870., engleski je književnik. Prije nego što se posvetio pisanju, u životu je stekao raznovrsno iskustvo, od rada u tvornici preko pisarskog zaposlenja do obavljanja poslova sudskog i parlamentarnog izvjestitelja. Prve pripovijetke objavljuje 1833., a iz svojih novinskih tekstova sastavlja svoj prvi roman Pickwickovci. U Oliveru Twistu prvi put oštro kritizira suvremeno društvo, kriminal i odnos prema djeci. Slične teme zaokupljaju ga i u romanima Nicholas Nickleby i Stari dućan rijetkosti. Davidom Copperfieldom, autobiografskim djelom optimistična duha zatvara prvu fazu svojeg opusa.

Nakon povijesnog romana Priča o dva grada, Dickens piše svoje najzaokruženije djelo, Velika očekivanja. A Christmas Carol roman je koji je stekao veliku popularnost kako u Engleskoj, tako i diljem svijeta, pa je tako upravo ta pripovijest prvi prijevod Dickensa na hrvatski (izvornik 1843., prijevod 1868.). Dickens je svakako najproslavljeniji engleski pisac viktorijanskog doba, koji je društvenu kritiku i značajke realizma kojemu pripada obogatio komičnim likovima i situacijama, ali i iznimnim
dočaravanjem strašnog i jezivog. Obje te vrline ogledaju se savršeno upravo u Božičnoj priči.