News

Podignimo svijest o zdravlju: Danas je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv aidsa

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, obilježava se 1. prosinca, na taj dan svijetom se šire poruke koje bi trebale podizati svijest o opasnostima spolno prenosivih bolesti, virusu HIV-a (virus humane imunodeficijencije) i sindromu stečene imunodeficijencije (AIDS). Ove godine poseban naglasak stavit ćemo na zdravlje trudnica i prevenciju prijenosa HIV-a na novorođenčad. Ovaj dan poslužit će nam kao podsjetnik na važnost obrazovanja, podrške i pravovremene medicinske skrbi, u svrhu destigmatiziranja bolestina, ali i za poboljšanje preventive i za borbu protiv širenja bolesti.

Što su HIV i AIDS?

HIV, virus humane imunodeficijencije napada imunološki sustav, slabeći tijelo i čineći ga podložnijim infekcijama i bolestima. Može se prenijeti krvlju, nezaštićenim spolnim odnosom, dijeljenjem igala ili od majke na dijete tijekom trudnoće, poroda ili dojenja.

AIDS, sindrom stečene imunodeficijencije bolest je prouzročena djelovanjem virusa HIV-a. Okarakteriziran je ozbiljnim oštećenjem imunološkog sustava te osobama s AIDS-om prouzrokuje teške infekcije i maligna oboljenja.

Zdravlje trudnica i HIV?

Zdravlje trudnica i prevencija prijenosa HIV-a na novorođenčad, ključni su aspekti globalnih napora u borbi protiv AIDS-a. Kako se provodi preventiva?

  • Redovito testiranje na HIV tijekom trudnoće ključno je za rano otkrivanje i upravljanje tijekom bolesti. Rana dijagnoza omogućuje pravodobno liječenje, što značajno smanjuje rizik od prijenosa na dijete.
  • Trudnice zaražene HIV-om mogu primati antiretrovirusne terapije, ART, kako bi smanjile rizik prijenosa virusa na dijete. Ova terapija poboljšava i zdravlje majke.
  • Planiranje sigurnog poroda uz primjenu odgovarajućih mjera pomaže smanjiti rizik od prijenosa HIV-a.
  • Preporučuje se kombinacija dojenja i hranjenja formulom, kako bi se smanjio rizik prijenosa virusa. Savjetovanje o prehrani važan je dio skrbi za majku i dijete.
HIV u Hrvatskoj

Kako stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prema preliminarnim podacima Registra za HIV/AIDS HZJZ-a, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do polovine studenoga 2023. godine zabilježeno je ukupno 2097 osobe (88,6 posto muškaraca i 11,4 posto žena) kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 627 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju 266 osoba umrlo od AIDS-a. Prema putu prijenosa, u ukupnom broju oboljelih, najveći udio ima seksualni odnos između muškaraca (70 posto), dok je drugi najčešći put prijenosa spolni odnos između žene i muškarca (19 posto). Udio zaraženih putem injektiranja droga je 5 posto. Posljednjih godina u Hrvatskoj se prosječno godišnje bilježi oko 90 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što stopom od oko 2,3 na 100 000 Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije HIV-om (stopa u EU/EEA je u 2022. bila 5,1 na 100 000 stanovnika).

Borba protiv stigme

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a naglašava potrebu za smanjenjem stigme povezane s HIV-om. Stigmatizacija može ograničiti pristup testiranju, skrbi i podršci. Edukacija i podizanje svijesti ključni su alati u borbi protiv predrasuda i stigmatizacije. Svijet se suočava s dugotrajnim izazovima u borbi protiv AIDS-a, pravodobno testiranje, pristup liječenju i podrška zajednice ključni su u osiguravanju zdravlja trudnica i sprječavanju prijenosa HIV-a na novorođenčad.