Planiranje trudnoće

Razumijevanje mitova i činjenica o plodnosti

Razumijevanje mitova i činjenica o plodnosti

Razumijevanje mitova i činjenica o plodnosti ključno je kako biste se u avanturu začeća upustili bez predrasuda i krivih informacija. Kada vi i vaš partner pokušavate zatrudnjeti, možete naići na razne teorije o plodnosti. Od kojih se neke mogu činiti prilično nategnutima.

Prije nego što ih odbacite kao puke mitove, bitno je prikupiti točne informacije. Iznenađujuće, neke priče vaših baka možda sadrže nešto istine. Otkrijmo prave činjenice i onda se usredotočimo na intimnost! POVEZANO: Je li moguće zatrudnjeti u neplodnim danima?

Razumijevanje mitova i činjenica o plodnosti pomoći će vam da bolje razumijete začeće

Mit: Nakon što se jajna stanica oslobodi, može biti oplođena do dva dana.

Dok spermatozoidi mogu preživjeti i čekati do tri dana ili više, jajašce ima ograničen rok trajanja od samo 12 do 24 sata. Vrijeme igra ključnu ulogu u plodnosti, zbog čega je za uspješno začeće važno prepoznati znakove ovulacije. I točno odrediti kada se ona događa. POVEZANO: Plodni dani: izračun pomoću kalkulatora

Mit: Slina je lubrikant koji najviše pogoduje plodnosti kada pokušavate začeti.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ovo je mit. Slina je štetna za spermu. Zapravo, većina lubrikanata i ulja za masažu nije pogodna za plodnost. Najbolje je izbjegavati ih kada pokušavate zatrudnjeti. Umjesto toga, odlučite se za lubrikante koji pogoduju plodnosti poput ulja repice ili onih koji sadrže hidroksietilcelulozu.

Činjenica: Konzumacija kamenica može povećati plodnost.

Vjerovali ili ne, ovaj klišej odolijeva znanstvenom ispitivanju. Kamenice su bogat izvor cinka, za koji istraživanja pokazuju da može povećati proizvodnju sperme. Također je poznato da jačaju libido, što je bitno kada pokušavate začeti. Oba partnera mogu imati koristi od ovih učinaka. POVEZANO: Hrana koja pomaže ženama osigurati plodnost

Činjenica: Vrijeme je ključno za trudnoću; ne možeš zatrudnjeti u bilo koje doba mjeseca.

Da biste zatrudnjeli, potrebno je imati spolne odnose u danima prije i oko ovulacije. Dva najplodnija dana su dan prije ovulacije i dan same ovulacije. Nakon što se jajna stanica oslobodi (obično unutar jednog dana od ovulacije), trudnoća nije moguća sve dok ne započne sljedeći menstrualni ciklus. Metode utvrđivanja ovulacije nakon što je nastupila ne pomažu pri pokušaju začeća.

Mit: Seks tijekom menstruacije sprječava trudnoću.

Plodnost se obično javlja u danima prije i oko ovulacije zbog životnog vijeka spermija. Ako imate kratak menstrualni ciklus, mogli biste ovulirati ubrzo nakon završetka mjesečnice, što vas čini plodnom tijekom krvarenja u ranom ciklusu.

Zapamtite, plodnost je složen proces na koji utječu različiti čimbenici. Uvijek je pametno konzultirati se sa zdravstvenim radnicima i osloniti se na točne informacije kada planirate trudnoću.

POVEZANO: Planiranje trudnoće nakon korištenja kontracepcijskih pilula