1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Tretiranje rana i ogrebotina kod djece

Tretiranje rana i ogrebotina nešto je s čime ćete se kao roditelj učestalo sretati pa bi bilo dobro znati neke osnove. Kada pišemo rane, mislimo na posjekotine, ogrebotine, razderotine koje nastaju kada se koža rascijepi uslijed udarca. Ove vrste ozljeda česte su kod djece tijekom igre, sporta, nezgoda ili svakodnevnih aktivnosti. POVEZANO: Umirujući kućni pripravci za liječenje ugriza od buba kod kuće

Tretiranje rana i ogrebotina ovisit će o težini ozljede

Tretiranje rana i ogrebotina

Ovisno o mjestu i težini rane, može doći do značajnog krvarenja. Primarni cilj je brzo zaustaviti krvarenje. Ako je moguće, stavite čiste gumene rukavice ili dezinficirajte ruke prije tretiranja rane. Međutim, ako ti predmeti nisu lako dostupni, nemojte odgađati liječenje rane.

Čistom, suhom krpom izravno pritisnite ranu. Kod kuće je idealna kuhinjska krpa, dok šal ili odjevni predmet može biti dovoljan ako se nalazite izvan doma. Ako je rana na ruci ili nozi, podignite ud iznad razine srca dok održavate pritisak kako biste usporili protok krvi. Primjenjujte pritisak otprilike pet minuta.

Temeljito čišćenje rane ključno je za smanjenje rizika od infekcije. Međutim, za čišćenje je dovoljna obična voda jer druge tvari mogu iritirati ozlijeđenu kožu ili odgoditi zacjeljivanje rana. Antiseptičke kreme se ne preporučuju jer ne pomažu u zacjeljivanju rana. Manje rane obično ne zahtijevaju liječničku pomoć i mogu se liječiti standardnim postupcima prve pomoći. POVEZANO: Dječji ugriz: Uzroci i što roditelji mogu učiniti

Nakon uklanjanja pritiska, krvarenje bi se trebalo znatno usporiti ili potpuno prestati. Ako se krvarenje nastavi, ponovno pritisnite i potražite liječničku pomoć kod liječnika opće prakse ili s djetetom posjetite odjel hitne pomoći.

Ako je krvarenje prestalo, ranu i okolno područje isperite vodom. Ako je prisutna vidljiva prljavština ili krhotine, uklonite ih dezinficiranom pincetom. Ako ne možete ukloniti prljavštinu ili ostatke, posavjetujte se s lokalnim liječnikom opće prakse. Male količine prljavštine u ogrebotinama općenito su prihvatljive.

Pokrijte ranu zavojem ili malim zavojem (npr. flasterom) kako biste je održali čistom i zaštitili od daljnjeg udara dok istovremeno potičete vlažnu okolinu rane koja pomaže u zacjeljivanju. POVEZANO: FDA upozorava da je fentanil flaster iznimno opasan za djecu

Kućna njega ozbiljnijih rana

Ozbiljne rane zahtijevaju vrijeme da zacijele, a tijelu mogu trebati tjedni da izgradi novo tkivo. Stoga je pravilna kućna njega presudna za sprječavanje infekcije i smanjenje ožiljaka. Slijedite upute liječnika za njegu rane vašeg djeteta dok zacjeljuje. Obično to uključuje držanje rane prekrivene čistim zavojem dok iz nje ne prestane otjecati tekućina. Liječnik ili medicinska sestra će dati upute o mijenjanju zavoja i njegovoj učestalosti.

Pričekajte otprilike 2-4 dana nakon operacije (ako je dijete bilo na operaciji) prije nego što dopustite djetetu da se tušira. Kako biste osigurali posebne smjernice prilagođene slučaju vašeg djeteta, posavjetujte se s medicinskom sestrom ili liječnikom u vezi s uputama za tuširanje.

Izbjegavajte namakanje u kadi ili plivanje do sljedećeg posjeta liječniku, jer voda može sadržavati prljavštinu koja bi mogla kontaminirati ranu. Osim toga, prekomjerna vlaga može uzrokovati razdvajanje rane.

Držite kućne ljubimce podalje od rane kako biste smanjili rizik od infekcije. POVEZANO: Kako se zaštiti od infekcije koje kućni ljubimci mogu širiti

Na kraju, važno je oduprijeti se porivu da dijete češe kraste. Iako krasta može svrbjeti dok ispod kože zacjeljuje, češanje može poremetiti proces zacjeljivanja i potencijalno pogoršati ožiljke. Strpljenje i pravilna njega rane pridonijet će optimalnom zacjeljivanju i smanjenju ožiljaka.

POVEZANO: Kontaktni dermatitis : simptomi, vrste, uzroci i liječenje