Savjeti i njega

Kontaktni dermatitis : simptomi, vrste, uzroci i liječenje

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je upalna reakcija kože koja se javlja kao odgovor na izravan kontakt s određenim tvarima. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, pa čak i kod dojenčadi i male djece. Ovisno o trajanju izloženosti iritantu ili alergenu, javlja se kao kao akutna ili kronična reakcija.

Što uzrokuje kontaktni dermatitis?

Kontaktni dermatitis može se pojaviti u bilo kojem trenutku kada je koža izložena iritantima ili alergenima. Vrijeme pojave ovisi o individualnoj osjetljivosti osobe na određene tvari. Neki ljudi mogu razviti reakciju odmah nakon izlaganja, dok se kod drugih može pojaviti nakon nekoliko sati ili čak dana.

Uzroci:

 1. Iritanti: Ovo su tvari koje izravno oštećuju kožu, poput deterdženata, kiselina, otapala i deterdženata za pranje posuđa.
 2. Alergeni: To su tvari na koje je osoba alergična. Primjeri uključuju nikal, lateks, određene biljke npr. jaglac, parfemi, lijekovi, kemikalije i konzervansi.

Tvari kao što su sapuni i deterdženti mogu nakon čestog korištenja nadraživati kožu. Katkada ponovljena izloženost, čak i vodi, može osušiti i nadražiti kožu. Primjerice sredstva za čišćenje i sredstva kao aceton mogu čak i kroz nekoliko minuta izazvati promjene na koži. POVEZANO: Seboreični dermatitis kod beba

Vrste

 1. Akutni kontaktni dermatitis: Javlja se nakon jednokratne izloženosti jakom iritantu ili alergenu. Simptomi se obično počinju pojavljivati unutar nekoliko sati nakon izloženosti i mogu trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana. Uklanjanje izvora iritacije ili alergena i primjena lokalnih tretmana može ubrzati proces ozdravljenja.
 2. Kronični kontaktni dermatitis: Kronični kontaktni dermatitis razvija se kao posljedica dugotrajne izloženosti iritansima ili alergenima. Simptomi su često manje izraženi u usporedbi s akutnim oblikom, ali mogu biti prisutni kontinuirano ili periodično tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Uklanjanje izvora izloženosti i primjena redovitih tretmana mogu pomoći u upravljanju simptomima.

Simptomi

Kao roditelj ili skrbnik obratite pažnju na bilo kakve promjene na koži djeteta i konzultirajte pedijatra ili dermatologa ako primijete simptome kontaktnog dermatitisa. Simptomi koji mogu ukazivati na prisutnost kontaktnog dermatitisa kod djece:

 1. Crvenilo kože: Zahvaćeno područje kože može postati crveno i upaljeno.
 2. Osip: Dijete može razviti osip koji se može pojaviti kao mali mjehurići, ljuskice ili crvene mrlje na koži. POVEZANO: Vodič za uobičajeni osip kod beba (bez simptoma svraba i vrućice)
 3. Svrbež: Dijete može osjećati svrbež na području zahvaćene kože te se može češati ili trljati to područje.
 4. Peckanje ili žarenje: Neke djece mogu osjetiti peckanje ili žarenje na području kontaktnog dermatitisa.
 5. Suha koža: Koža djeteta može postati suha, hrapava ili ljuskava.
 6. Mjehurići : U težim slučajevima, mogu se formirati mjehurići ispunjeni tekućinom koji mogu pucati i stvarati koru.
 7. Oticanje kože: Zahvaćeno područje kože može blago ili umjereno oticati.

Kako liječiti kontaktni dermatitis?

 1. Izbjegavanje kontakta: Ako je poznat uzrok kontaktnog dermatitisa, potrebno je izbjegavati izravan kontakt s tim tvarima. Upotrebom suhih zavoja također se može spriječiti širenje infekcije.
 2. Topli oblozi: Primjena toplih obloga može ublažiti svrbež i ubrzati zacjeljivanje.
 3. Hladni oblozi: Hladni oblozi mogu smanjiti oticanje i ublažiti nelagodu.
 4. Kreme i masti: Primjena hidratantnih krema ili masti na zahvaćeno područje može pomoći u smirivanju kože i sprječavanju daljnjeg isušivanja. POVEZANO: Ponuda dječjih krema
 5. Topikalni kortikosteroidi: U težim slučajevima, liječnik može propisati topikalne kortikosteroide kako bi smanjio upalu.
 6. Antihistaminici: Uzimanje oralnih antihistaminika može pomoći u smanjenju svrbeža.

Važno je napomenuti da ako simptomi kontaktnog dermatitisa ne prolaze ili se pogoršavaju, trebate potražiti savjet od dermatologa. Također i svaki slučaj kontaktnog dermatitisa je jedinstven i samo dermatolog može pružiti točniju procjenu vašeg stanja i individualiziranu terapiju.

POVEZANO: Što je atopijski dermatitis (ekcem)?