Savjeti i njega

Isprobajte tradicionalni makedonski recept: gravče na tavče!

gravče na tavče

Gravče na tavče je tradicionalno makedonsko jelo koje se priprema od graha i začinjenog povrća. Ovo tradicionalno jelo, bogato aromatičnim začinima i svježim povrćem, pružit će vam autentično gastronomsko iskustvo. Priprema ovog jela je jednostavna, a rezultat je ukusna i zadovoljavajuća poslastica koja će oduševiti vaše nepce. Isprobajte naš recept i uronite u svijet makedonske kuhinje s Gravčetom na tavče – jelo koje spaja tradiciju i izvrsnost okusa. POVEZANO: Najbrži, ukusan i niskokaloričan recept: Tikvice sa sirom

Recept za gravče na tavče!

Sastojci za gravče na tavče

  • 400 g suhog graha (ili grah u konzervi ako želite skratiti vrijeme pripreme)
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 paprika, sitno nasjeckana
  • 2 rajčice, nasjeckane
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica crvene paprike u prahu (ili prema ukusu)
  • 1 žličica soli (ili prema ukusu)
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 2-3 žlice ulja

Priprema

  1. Priprema graha: Grah operite i namočite preko noći u dovoljnoj količini vode. Sljedećeg dana ocijedite i isperite grah te ga stavite u veliki lonac s dovoljnom količinom vode. Kuhajte grah na laganoj vatri dok ne omekša (obično oko 1-2 sata). Pazite da se grah ne prekuha i raspada. Kad je grah kuhan, ocijedite ga i stavite sa strane.
  2. Priprema umaka: U dubljoj tavi, zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih pržite dok ne postanu mekani i staklasti.
  3. Dodavanje povrća: Dodajte nasjeckanu papriku i rajčice u tavu. Kuhajte ih nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
  4. Dodavanje začina: U umak dodajte koncentrat rajčice, mljevenu papriku, crvenu papriku u prahu, sol i crni papar. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
  5. Spajanje umaka i graha: U tavi s povrćem dodajte kuhan i ocijeđen grah. Promiješajte sve sastojke kako bi se dobro sjedinili. Smanjite vatru na najnižu razinu, pokrijte tavu i kuhajte oko 30-40 minuta kako bi se okusi proželi.
  6. Posluživanje: Gravče na tavče poslužite toplo uz svježi kruh ili kao prilog uz meso, salatu ili rižu.

Napomena: Ovaj recept možete prilagoditi prema svom ukusu dodavanjem ili izostavljanjem začina i povrća. Također, možete dodati i drugo povrće po želji, poput mrkve, celera ili tikvica. Uživajte u ovom ukusnom

POVEZANO: Recept za sendvič sa avokadom, špinatom i jajima