Savjeti i njega

Odlučivanje o broju djece na temelju prijašnjih trudnoća

Odlučivanje o broju djece

Odlučivanje o broju djece na temelju prijašnjih trudnoća pametan je način da donesete odluku kojom ćete dugoročno biti zadovoljni. Kada je riječ o planiranju obitelji, odluka o broju djece duboko je osobna i složena odluka. Prethodne trudnoće igraju značajnu ulogu u oblikovanju ovog procesa donošenja odluka. Svako iskustvo trudnoće je jedinstveno. A čimbenici kao što su ishod, komplikacije i cjelokupno zdravlje mogu utjecati na razmišljanje para o budućim trudnoćama.

Parovi koji su imali uspješne i nekomplicirane trudnoće mogu se osjećati sigurnije i otvorenije za proširenje obitelji. Radost i ispunjenje koje su donijela prethodna djeca mogu ih potaknuti da žele veću obitelj. S druge strane, osobe koje su imale poteškoća, komplikacija ili gubitaka tijekom prethodnih trudnoća mogu opreznije pristupiti odluci. Zabrinutost oko mogućih zdravstvenih rizika, emocionalnih izazova ili financijskih ograničenja može biti velika kočnica u njihovim umovima. POVEZANO: Što uzrokuje i koji su znakovi lažne trudnoće?

Odlučivanje o broju djece na temelju prijašnjih trudnoća

Odluka o tome hoćete li imati još jedno dijete duboko je osobna i zahtijeva pažljivo razmatranje. Brojni su čimbenici o kojima treba razmisliti. Kao što je odabir vremena za prekid kontracepcije, procjena radnih obveza i procjena financijske izvedivosti skrbi o djeci. Odluka o drugom djetetu može biti čak i izazovnija od odluke o prvom jer uključuje promjenu dinamike obitelji. POVEZANO: Planiranje trudnoće nakon korištenja kontracepcijskih pilula

Prema Jeannie Kidwell, bivšoj profesorici obiteljskih studija, idealno vrijeme za još jedno dijete je kada je prvo dijete mlađe od 1 ili starije od 4 godine. Mlađa braća i sestre manje će osjećati ljutnju, dok su starija djeca imala priliku uživati u roditeljskoj pažnji i baviti se vlastitim aktivnostima.

Iz zdravstvene perspektive, razmak između trudnoća za dvije ili tri godine može poboljšati dobrobit sljedeće bebe. Studije pokazuju da trudnoća unutar 18 mjeseci nakon rođenja prvog djeteta povećava vjerojatnost preranog poroda, niske porođajne težine i ispodprosječne veličine za gestacijsku dob.

Nadalje, začeće unutar 12 mjeseci nakon poroda povećava rizik od abrupcije placente i placente previa, osobito za žene s poviješću carskog reza. Iako točni razlozi koji stoje iza ovih povezanosti ostaju nejasni, istraživači nagađaju da je majčinom tijelu potrebno vrijeme da nadoknadi esencijalne hranjive tvari i vitamine.

Dok se duže čekanje između trudnoća može činiti poželjnijim, predugo čekanje ima svoje nedostatke. Istraživanja pokazuju da čekanje više od pet godina prije začeća drugog djeteta može povećati šanse za nisku porođajnu težinu, prijevremeni porod i manju veličinu djeteta. Osim toga, majke koje dugo čekaju između trudnoće suočene su s većim rizikom od razvoja preeklampsije.

Uzimajući u obzir složenost ovih čimbenika, preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom za smjernice. Bez obzira na to planirate li trudnoću, trenutno ste trudni ili namjeravate odgoditi začeće, rana i odgovarajuća medicinska njega je ključna.

POVEZANO: Fotografiranje bebe