Planiranje trudnoće

Što trebate znati ako se odlučujete za IVF oplodnju?

IVF

In vitro oplodnja (skraćeno – IVF) uključuje oplodnju jajašca izvan tijela te potom njegovo implantiranje u maternicu. Radi se najčešćem i najučinkovitijem tipu potpomognute reproduktivne tehnologije.

Razlozi zbog kojih se ljudi podvrgavaju IVF obično su:

Za neke ljude IVF je preferirani tretman od samog početka. Drugi odlučuju prvo isprobati druge tretmane za neplodnost kao što su lijekovi za neplodnost, operacije ili umjetna oplodnja. Vaš liječnik može vam dati više informacija o opcijama liječenja koje vam se preporučuju.

Možda će vas još zanimati: Gubljenje vjere u roditeljstvo i načini na koje se možete ostvariti

IVF obično uključuje ove korake bez obzira na tehniku koju provodi odabrana klinika

1. Superovulacija

Poznata još i kao kontrolirana hiperstimulacija jajnika. Lijekovi za plodnost sadrže ili luteinizirajući hormon ili folikulostimulirajući hormon. Ovi hormoni čine da jajnici proizvode više jajašaca nego inače.

2. „Dohvaćanje jajašaca“

Liječnici koriste manji kirurški zahvat poznat kao “folikularna aspiracija” ili “vađenje jajnih stanica” za prikupljanje jajnih stanica. Pod nadzorom ultrazvuka, tanka igla se uvodi kroz vaginu u jajnik. Igla je pričvršćena na uređaj za usisavanje koji uklanja folikularne tekućine i jajašca. Ovaj postupak se provodi na oba jajnika..

3. Inseminacija, oplodnja i kultura embrija

Sakupljene jajne stanice stavljaju se zajedno sa spermom i čuvaju u komori s kontroliranim okolišem. Nakon nekoliko sati spermij bi trebao ući u jaje. Ponekad se sperma ubrizgava izravno u jaje. Ovaj proces je poznat kao intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI). Može se koristiti smrznuta sperma, dobivena biopsijom testisa. Oplođeno jajašce se dijeli i postaje embrij. Nakon što embriji dosegnu stadij blastociste, mnogi centri za plodnost nude predimplantacijsko genetsko testiranje (PGT). Ova tehnika provjerava embrij na kromosomske abnormalnosti. Prijenos koristi jedan ili dva najbolja embrija. U ovom razdoblju žena prima hormone i druge lijekove za pripremu sluznice maternice za implantaciju embrija.

4. Transfer embrija

Ponekad maternica primi više od jednog embrija. O broju prenesenih embrija važno je razgovarati s liječnikom. Najčešće će liječnik prenijeti samo jedan embrij. Odluka o prijenosu više od jednog embrija mora uzeti u obzir nekoliko čimbenika rizika, a osoba o njima treba razgovarati s liječnikom. Otprilike 3 do 5 dana nakon oplodnje počinje prijenos embrija pomoću tanke cjevčice ili katetera koja kroz vaginu ulazi u maternicu. Kada se embrij zalijepi za sluznicu maternice, što je također poznato kao implantacija, trudnoća je započela i rast embrija se nastavlja.

POVEZANO: Akupunktura kao metoda za povećanje plodnosti