Česti uzroci ženske neplodnosti

16/09/2022

Postoji nažalost više čimbenika koji su uzroci ženske neplodnosti i mogu uzrokovati neke izazove na putu do rođenja djeteta.

 

Najčešći uzroci ženske neplodnosti

uzroci ženske neplodnosti

 

  • Fibroidi maternice – iako veliki broj žena ima fibroidne izrasline na maternici, u mnogim slučajevima oni uopće neće utjecati na plodnost. Međutim, kada postanu problematični, možda ćete trebati operaciju koja se zove miomektomija.
  • Upalna bolest zdjelice (PID) – je infekcija koja uzrokuje neplodnost u oko 20 posto slučajeva, ali to se često može riješiti liječenjem.
  • Dob – iako vam to možda neće izravno smetati da kasnije u životu imate dijete, broj vaših jajnih stanica počinje značajno opadati iza 30-te godine i može postati faktor.

 

 

  • Ožiljno tkivo – trake ožiljnog tkiva od vlaknastog materijala mogu uzrokovati začepljenja u jajovodima, što dovodi do problema s plodnošću. To se može ispraviti operacijom, a u manje ozbiljnim slučajevima, masažom abdomena.
  • Ciste jajnika – ponekad mogu izrasti na jajnicima i spriječiti razvoj ili oslobađanje jajnih stanica. Iako znaju nestati same od sebe, ako ne nestanu, može biti potrebna laparoskopska operacija.
  • Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – prosječno jedna na deset žena ima PCOS, a to je i najčešći uzrok neplodnosti. Znakovi uključuju neredovite menstruacije, višak dlaka na licu, akne i pretilost. Ali mnogi od njegovih simptoma koji blokiraju plodnost mogu se ublažiti redovitom tjelovježbom, težinom gubitak i lijekovima.
  • Neredovite mjesečnice -neredovite mjesečnice – a time i neredovita ovulacija – uzrokuju oko 30 posto slučajeva neplodnosti. Nekim pacijenticama se menstruacija može vratiti u normalu uz režim prehrane i tjelovježbe. Dok će se druge možda morati obratiti lijekovima da im pomognu.

Ako se već neko vrijeme borite s plodnošću, a imate jedan ili više od gore navedenih simptoma, razgovarajte sa svojim liječnikom o zakazivanja pregleda što je prije moguće.

POVEZANO: Koji su uobičajeni simptomi policističnih jajnika?

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr