Koji su uobičajeni simptomi policističnih jajnika?

13/09/2022

Simptomi policističnih jajnika najčešće se prepoznaju u 20-im i 30-im godinama života, ali može početi već i u pubertetu. Obično se sazna kada žene pokušavaju imati djecu, a ne mogu zatrudnjeti.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešći uzrok neplodnosti kod žena. Prvenstveno je uzrokovan hormonskom neravnotežom, a ne cistama u jajnicima kako se često misli. Što dovodi do neredovitih mjesečnica i problema s trudnoćom.

 

Što uzrokuje sindrom policističnih jajnika (PCOS)?

Uzrok PCOS-a zapravo je uglavnom nepoznat. Liječnici znaju da više žena koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu razviju PCOS. Ali to ne znači da ga žene koje su mršave ne dobiju. Čini se da je također genetski uvjetovan, pa ako ga vaša mama ili sestra ima, vaše šanse rastu.

Zato je dobro znat koji su znakovi i simptomi policističnih jajnika kako biste ga mogli rano uočiti i započeti s liječenjem.

 

Najčešći simptomi policističnih jajnika

  • Neredoviti ili rijetki menstrualni ciklusi
  • Pretjerano dobivanje na težini
  • Dlake na neželjenim mjestima
  • Promjene raspoloženja
  • Akne
  • Tamne mrlje na koži ili oznake na koži

 

Ako pokušavate zatrudnjeti, liječnik vam može preporučiti određene tretmane za neplodnost. Ako ste više zabrinuti zbog drugih zdravstvenih problema koji mogu isplivati ​​kao posljedica, tada vam liječnik može preporučiti lijekove. Međutim oni se propisuju samo za kontrolu simptoma i pomoći u ravnoteži hormona koji su preniski ili previsoki.

POVEZANO: Zdravi & slasni zalogaji u staklenkama za snack!

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr