Savjeti i njega

Babinje – što se sve događa

Babinje - što se sve događa Bebe.hr portal

Babinje definiramo kao razdoblje koje traje između 6 i 8 tjedana nakon poroda, a obilježava ga cijeljenje rane, učestalo mokrenje po noći, stezanje maternice i druge jednako neugodne pojave. Smatra se da je to optimalno vrijeme u kojem bi se majka trebala oporaviti i snaći u svojoj ulozi. Donosimo nekoliko savjeta i proizvoda uz koje će prvi dani proći u veselijem tonu.

S dojenjem strpljivo

Kad krenete s dojenjem, imajte na umu dvije stvari. Prva stvar, dojenje je proces i zato zahtijeva vašu potpunu posvećenost i druga – oboružajte se strpljenjem, itekako će vam trebati. Na početku ćete provesti puno vremena s djetetom pokušavajući naći odgovarajući položaj koji odgovara najbolje njemu i vama. Kasnije kad se oboje priviknete, sve će biti lakše i vaše mlijeko nerijetko će mu biti najbolja utjeha. Ne zaboravite prije dojenja prati ruke toplom vodom, a nakon dojenja izdvojite zaostalo mlijeko. Također, bitna je i vaša prehrana koja mora biti bogata kalcijem.

Borba s novorođenačkim grčevima

Grčevi najčešće počinju u 2. ili 3. tjednu života, a intenzivni su do 6. tjedna. Iako vam se u tom razdoblju čini kako jednostavno nema kraja, intenzitet grčeva počinje se smanjivati oko 12. tjedna. Ne postoji univerzalna metoda koja će ublažiti grčeve, a i što jedno dijete umiruje, na drugo može djelovati potpuno suprotno. Kad pronađete odgovarajuću metodu, primjerice topla kupka ili puštanje glazbe, držite je se i ne isprobavajte paraleno više njih. To može uznemiriti dijete.

 width=

Ne zaboravite na uloške

Nakon poroda majke počinju krvariti, odnosno krvare stijenke maternice. Prvih nekoliko dana krvarenje je obilno, a s vremenom, odnosno regeneracijom tkiva, krvarenje se smanjuje. Maternici je potrebno da se obnovi jednako onoliko koliku traju babinje. Zato je potrebno opskrbiti se ulošcima.

 width=

Violeta higijenski ulošci Cotton sensitive

Nježna Sensitive linija Violeta higijenskih uložaka je izrađena od najfinijih i najmekših materijala. Cotton Sensitive ulošci ne sadrže boje ni mirise i pružaju osjećaj udobnosti i svježine prilikom nošenja. Laboratorijski ispitani materijali su sigurni za korištenje čak i među najosjetljivijima, a uz vlažnu maramicu, obogaćenu losionom za intimnu njegu – osjećaj čistoće i svježine je zagarantiran cijeli dan.