0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Savjeti i njega Trudnice

Boje za kosu i farbanje tijekom trudnoće i dojenja

Boje za kosu i farbanje tijekom trudnoće i dojenja Bebe.hr portal

Postoji nekoliko proizvoda ili životnih navika na koje trudnice i dojilje trebaju obratiti pažnju. Jedna od njih su farbanje odnosno korištenje boja za kosu. Vjerojatno ste već čuli različite informacija pa smo odlučili pomoći vam da saznate više o tome je li farbanje kose u trudnoći sigurno za vas i vašu bebu.

Farbanje kose u trudnoći  je li sigurno?

Većina istraživanja, iako su ograničena na male ciljne skupine, pokazuju da je sigurno bojati kosu tijekom trudnoće. Neke studije su otkrile da vrlo visoke doze kemikalija u bojama za kosu mogu uzrokovati štetu. Međutim, to nije doza kemikalije kolika se nanosi na kosu kada se farbate kod frizera.  width=

Ipak mnoge žene odlučuju pričekati s bojanjem kose do prvih 12 tjedana trudnoće, kada je rizik da kemijske tvari naškode bebi puno manji.

Ako si sami farbate kosu ili ste frizer i radite u frizerskom salonu, rizik možete dodatno smanjiti tako da:

  • nosite rukavice
  • ostavite boju da drži na kosi minimalno vrijeme
  • radite u dobro prozračenoj prostoriji

Smanjiti rizik za farbanje kose u trudnoći i tijekom dojenja dodatno možete:

farbanje tijekom trudnoće i dojenja

  • Nanošenjem boje samo na pramenove kose. Na taj način korištene kemikalije apsorbira samo vaša kosa, a ne i vaše vlasište ili krvotok.
  • Korištenjem polutrajnih, čistih biljnih bojila, kao što je kana, sigurna su alternativa. Mnoge žene u trudnoći koriste boju za kosu s biljnim ekstraktima koje ne sadrže amonijak, rezorcinol, nonoksinol i parabene.

Trudnoća može utjecati na normalno stanje vaše kose. Vaša kosa u ovom periodu može drugačije reagirati na bojanje. Odnosno može postati manje ili više upijajuća, kovrčava ili nepredvidljiva. Uvijek je dobro prvo napraviti test pramenova, koristeći boju za kosu ili tretman koji namjeravate koristiti. Obratite se svom frizeru za savjet.

Tretmani kose tijekom dojenja

farbanje tijekom trudnoće i dojenja

Vrlo je malo vjerojatno da će se značajna količina kemikalija koje se koriste u bojama za kosu prenijeti kroz vaše majčino mlijeko. To je zato što vrlo malo ulazi u vaš krvotok. Mnoge su žene koristile tretmane za kosu tijekom dojenja, bez poznatih negativnih rezultata.

Međutim informacije i istraživanja o tretmanima kose tijekom dojenja su ograničene. Predlažemo da razmislite i o savjetima gore navedenim ako želite smanjiti rizik ili strah vezan uz farbanje tijekom trudnoće i dojenja.

POVEZANO: Njega kože za vrijeme trudnoće