0 do 12 tjedana Trudnice

Ne tako lijepa strana trudnoće

Ne tako lijepa strana trudnoće Bebe.hr portal

Iako su najpoznatije kao, “jutarnje mučnine” neka vas ime ne zavara jer se mogu javiti u bilo kojem dijelu dana. Simptomi mogu sezati od blagih mučnina i rijetkog povraćanja 1-2 puta na dan što je najčešće slučaj pa sve do jakih, neprestanih mučnina i brojnih povraćanja koja su stručno poznata kao trudnička hiperemeza.

Nije lako biti zelen od mučnine, posebice za svaku treću trudnicu koja ima mučnine tijekom trudnoće.

KAKO SI MOGU POMOĆI?

  • Bez ljute, masne i teške hrane.
  • Tijekom dana jedite više manjih obroka.
  • Pijte dovoljno tekućine i vode (izbjegavajte gazirane i zaslađene napitke).
  • Uzimajte vitamin B (prije uzimanja posavjetujte se s liječnikom).
  • Vježbajte.

Trudnička mučnina obično počinje između četvrtog i osmog tjedna trudnoće. Ne postoji objašnjenje o tome što je uzrokuje, no znanstvenici trenutačno sumnjaju na nekoliko čimbenika, uključujući razinu hormona karakterističnih za trudnoću (estrogena), pojačana osjetljivost na mirise, određene gastroenterološke bakterije, poput H. pylori, i nedostatak vitamina (osobito vitamina B6).

 width=

Ostali čimbenici su nasljedni: sklonost mučnini (ako vam je mučno pri vožnji) i dob (što ste mlađi, veća je vjerojatnost da ćete imati mučnine). Možda će vas utješiti vijest kako studije pokazuju da kod žena koje pate od mučnina manje dolazi do spontanih pobačaja. Upravo zato mučnine u trudnoći pokazuju da će se vaša beba roditi zdrava.

Kako biste si olakšali izbjegavajte uzroke mučnine, kao što su jaki mirisi i masna, začinjena hrana. Povećanje unosa bjelančevina također može potaknuti mučninu. Jedite češće manje i nezačinjene obroke bogate proteinima i ugljikohidratima i pijte dovoljne količine vode i tekućine između obroka. Izbjegavajte prazan želudac i pokraj kreveta imajte spremne zdrave krekere za svaki slučaj. S liječnikom razgovarajte o mogućem povećanju unosa vitamina B6, koji može umanjiti mučninu, ili ga upitajte koje dodatne vitamine može preporučiti. Ako pak radije birate prirodne izvore ovog vitamina, znajte da ga najviše ima u bananama, smeđoj riži, ribi, posnom mesu i jezgrastom voću. Predlažemo da u svoju prehranu dodate đumbir, koji dokazano štiti od mučnine. Naribajte ga malo u čaj, grickajte kolačiće s đumbirom, ili pak uživajte u kandiranom đumbiru. Ako vam intenzivni miris đumbira ne odgovara izaberite čaj od mente koji će poboljšati probavu i osvježiti dah što je osobito bitno nakon mučnine.

Vježbanje je također jedan od načina koji će vam pomoći olakšati trudničku mučninu. Lagane pilates vježbe, joba ili samo hodanje ublažit će jutarnje mučnine i pomoći vam da održite kondiciju za porod.