Planiranje trudnoće Savjeti i njega Trudnice

Kako izračunati svoj ciklus ovulacije

Kako izračunati svoj ciklus ovulacije Bebe.hr portal

Vjerojatno već znate da će žena najvjerojatnije zatrudnjeti oko ovulacije, ali da nije i lako izračunati svoj ciklus ovulacije i odrediti datum. Pogotovo ako nemate standardni menstrualni ciklus od 28 dana.

Donosimo zato ključno što trebate znati o ovulacijskim ciklusima i savjete kako pronaći svoje trenutke vrhunca plodnosti.

Svaka žena prolazi kroz faze menstrualnog ciklusa. I svaki od njih radi na stvaranju trudnoće.

 

4 faze menstrualnog ciklusa:

 width=

 

  1. Menstrualna faza – tijelo odbacuje sluznicu maternice zajedno s krvi i sluzi.
  2. Folikularna faza – jajašca rastu unutar folikula, jaje koje se najpotpunije razvije ovulirati će u slijedećoj fazi.
  3. Faza ovulacije – jajnik otpušta zrelu jajnu stanicu u jajovod. Spermatozoidi mogu preživiti u jajovodu do pet dana. Što znači da osoba ima najveću vjerojatnost začeća na dan ovulacije i pet dana prije.
  4. Lutealna faza – Ako je spermij oplodio jajnu stanicu tijekom ovulacije, ona se pričvršćuje za sluznicu maternice i stvara trudnoću. U suprotnom, jaje se ponovno apsorbira u sluznicu maternice i potom izlučuje s mjesečnicom.

Kako izračunati svoj ciklus ovulacije

Lutealna faza općenito traje oko 14 dana. Budući da je ovaj dio menstrualnog ciklusa prilično stabilan, možemo predvidjeti kada će doći do ovulacije oduzimanjem 14 dana od vaše zadnje menstruacije. Drugim riječima, osobe mogu očekivati ​​ovulaciju 14 dana prije početka sljedeće mjesečnice.

 

izračunati svoj ciklus ovulacije

 

Određivanje duljine vašeg ciklusa (pomoću aplikacije za praćenje ili papirnatog dnevnika) može pomoći u predviđanju ovulacije. Jednostavno uzmite duljinu ciklusa (28 dana, 27 dana, 30 dana itd.) i oduzmite 14 dana. Evo nekoliko primjera:

  • Normalan ciklus od 28 dana = ovulacija se događa oko 14. dana
  • Ciklus od 26 dana = ovulacija se događa oko 12. dana
  • Ciklus od 32 dana = ovulacija se događa oko 18. dana
  • Za one s nepredvidivim duljinama ciklusa: ako su vam ciklusi npr. od 28 do 32 dana, ovulirat ćete negdje oko 14. do 18. dana. Imajte na umu da je najveća vjerojatnost da ćete zatrudnjeti na dan ovulacije i pet dana prije.

Naravno, ovulacija može biti nepredvidiva, a koncept “14 dana” nije uvijek točan. Postoji mnogo metoda i alata koji pomažu ženama izračunati svoje najplodnije dane.

To uključuje komplete za predviđanje ovulacije (OPK), monitore plodnosti, očitanja bazalne tjelesne temperature (BBT), praćenje cervikalne sluzi i još mnogo toga.

 

Napomena o neredovitim mjesečnicama

“Normalni” menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana. Vrlo neredovite mjesečnice mogu biti znak da nemate redovitu ovulaciju. Posjetite ginekologa ili stručnjaka za neplodnost ako se ovo odnosi na vas.

POVEZANO: Kako odabrati najbolje prenatalne vitamine