Savjeti i njega

Kako se kao novi roditelji postaviti prema široj obitelji?

Kako se kao novi roditelji postaviti prema široj obitelji? Bebe.hr portal

Ukoliko kao novi roditelji osjećate pritisak obitelji koja želi što više vremena provoditi s vašom bebom znajte da je to i prvi test postavljanja granica. Kako za sebe tako i za vaše dijete.

To može ujedno biti i jedna od najvažnijih lekcija koju prolaze novi roditelji. Pogotovo ako se bojite razočarati druge i volite ugoditi drugima. S vremenom i iskustvom postati ćete sve bolji i odlučniji u postavljanju i održavanju ovih važnih granica.

Naučiti kako biti novi roditelj znači naučiti kako postaviti bebi granice koje bi mogle razočarati voljene osobe.

Za savjete i strategije za jačanje samopouzdanja roditelja da se drže onoga što im najbolje odgovara – nastavite čitati.

 

Budite jasni i ujedinjeni

novi roditelji

 

Da biste postavili čvrste granice, prvi je korak biti jasni sa sobom i svojim partnerom (ako ga imate) o tome koje su te granice i zašto. Provjerite jeste li oboje na istoj stranici prije nego što pokušate preuzeti akciju ili stav. Vaš partner je Vaš glavni suigrač koji se ne smije javno osjećati nepodržan. Možete početi s onim što vam je najvažnije, što zvuči kao zaštita zdravlja vaše bebe. Ako se vi i vaš suprug slažete da ne želite da je drugi drže na ovim velikim obiteljskim događajima, poduzmite sljedeći korak u izradi plana.

Prvo, komunicirajte s primarnim osobama iz šire obitelji vašeg muža — možda njegovim roditeljima ili braćom i sestrama.

Objasnite svoja razmišljanja i očekivanja prije prvog događaja kako bi vas, nadamo se, mogli podržati i poduprijeti. Također ih može spriječiti da se osjećaju omalovaženo zbog toga što ne drže bebu ako im date do znanja da ste u redu s tim na manjim obiteljskim okupljanjima (ako jeste).

 

U redu je biti iskren

Gore navedeni koraci mogu spriječiti većinu napada pozornosti i pritiska ostalih na vašu babu ali vjerojatno ne sve. Budite spremni mirno iznijeti svoj stav i upravljati potencijalnim ispadom.

Ovo nije lako. Pogotovo kada ste vjerojatno neispavani i jedva ste u stanju sastaviti suvisle rečenice. Podsjetite se da čak i prije pandemije mnogi roditelji nisu izlagali svoju prethodno cijepljenu dojenčad velikim skupinama. U ovom trenutku čak i ne mora biti riječ o pandemiji, samo se držite “pažljivi smo u pogledu njezine izloženosti prije nego što dobije vakcine.”

Bez obzira kakvu granicu novi roditelji žele postaviti, ovakva pripremljena izjava može biti ključna. Ako znamo što ćemo reći prije trenutka pritiska, nailazimo samouvjerenije. Ova priprema također smanjuje stres od iščekivanja ovih interakcija koje pomiču granice jer govorimo sebi: “Znam što ću reći” umjesto da razmišljamo hoće li se to dogoditi i kakav će biti osjećaj.

novi roditelji

 

Time-Out

Uz količinu stimulacije koja dolazi s često velikim, burnim skupinama, kao što su šire obitelji možda ćete htjeti planirati pauze od akcije. Za dobro vašeg djeteta i za vaše osobno. Novorođenčad se zapravo mogu prilično izolirati od svoje veće okoline. I vrlo su osjetljiva na ono što se događa s vama. Što bolje smirite vlastiti stres na ovakvim događanjima, to bolje i za bebu.

Možda kad stignete, potražite miran, nenaseljen kut (čak i kupaonicu) kako biste znali kamo možete pobjeći. Ako se beba počne nervirati ili ako počnete osjećati preopterećenje, što će i ona osjetiti, dajte si taj fizički prostor na nekoliko minuta.

Pripremite umirujuću aktivnost, bilo da se radi o dojenju ako se mama. Ili 5-minutnoj meditaciji disanja s bebinom kožom na vašu kožu koje mogu raditi i mama i tata.

Stavljamo jednu jednostavnu i ugodnu meditaciju koju smo našli na You Tube. Meditacija disanja i opuštanja – YouTube

Čak i saznanje da ovu strategiju imate u stražnjem džepu može vam pomoći da uđete u okupljanje s manje stresa. Ispostavilo se da bebe mogu biti najbolja isprika ikad jer teško je raspravljati s “postaje malo nervozna pa ćemo se vratiti za nekoliko minuta!”

 

Novi roditelji i postavljanje granica

Možda nećete moći promijeniti prirodu drugih ljudi koji pomiču granice, ali možete pronaći vlastiti osjećaj kontrole. Možete dogovoriti način na koji vaša uža obitelj, odnosno Vi, Vaš partner i djeca komunicirate s proširenom obitelji.

Ne kaže se uzalud “Kako prostreš, tako ćeš i leći”. Za budućnost uspostavljanja zdravih granica s svojom i partnerovom grupom rođaka jako je bitno postavljanje granica. Jačanjem vašeg samopouzdanja pripremiti ćete se i za svaku fazu rasta vašeg djeteta i zahtjeve šire obitelji koji dolaze s tim. A koji će vjerojatno rasti zajedno i s vašom bebom.

 

POVEZANO: 5 najboljih ideja za vikend s bebom – kako provesti dan na otvorenom