Bebe Savjeti i njega

5 najboljih ideja za vikend s bebom – kako provesti dan na otvorenom

5 najboljih ideja za vikend s bebom - kako provesti dan na otvorenom Bebe.hr portal

Iako gotovo svi volimo provesti vikend s bebom na otvorenom i izaći van čini se da to ne radimo dovoljno često. Čak i ako imate vlastito dvorište moguće je da u njemu dovoljno ne boravite.
Vjerujemo da kada imamo ideju o tome što ćemo raditi kad izađemo vani, da smo bliže tome da isto i ostvarimo.

Za dojenčad stvarna aktivnost zapravo nije toliko važna koliko samo novo iskustvo. Predlažemo najjednostavnije aktivnosti za dojenčad koje se lako mogu uklopiti u vašu rutinu.

na otvorenom s bebom

Prijedlog aktivnosti koje možete raditi za vikend s bebom do jedne godine starosti:

 

PJEŠAČENJE ILI ŠETANJE

Naravno krećemo od najjednostavnijeg šetanja. Od samog rođenja, kada počnete izvoditi svoju bebu van ili šetnju s vama već je jedno novo iskustvo za dijete. Bez obzira na to jesu li u kolicima, nosiljci ili samo u vašim rukama, ili pješačite li stazom ili samo hodate naprijed-natrag, izlazak van i kretanje je korisno iskustvo za vas i vašeg mališana. Osim izloženosti zraku i suncu pa time i vitamin D, radite korisnu stvar i za vlastitu kondiciju i formu.

 

ČITANJE ILI IGRANJE VANI

Zašto zapravo ne bi uobičajene unutarnje aktivnosti prenijeli van na svježi zrak? Čak i samo drijemanje vašeg djeteta vani može se osjećati kao novo iskustvo.

Predlažemo da si uzmete dekicu i igračke koje voli a možete mu vani i čitati. Bitno je samo da odlučite da istu igru možete imati vani umjesto unutra.

 

VJEŽBA HODANJA

U fazama kada dijete počne pokušavati hodati pronađite mjesto vani gdje ima manje oštrih rubova. Idealno je da ima mekšu površinu zbog neizbježnih padanja. Primjerice na travu, pijesak ili sada već u velikom broju igrališta postoje površine prilagođene baš za ovu dječju aktivnost. Jedina mana je to što se mogu više zainteresirati za neko novo otkriće na terenu pa možda neće stići daleko!

 

UPRLJAJ SE

Iako pomisao na čišćenje poslije nije oduševljeni prizor, ipak nemojte se bojati dopustiti im da se zaprljaju! Nema većeg gušta nego da im pustite da se zaprljaju. Gnječe blato ili valjaju po travi. Također imamo ideju ako nakon ove aktivnosti ne želite odmah žuriti u kadu, a to je sljedeća aktivnost…

 

PRSKANJE VODOM

Možete napunite nekoliko zdjela vodom i pustite ih da prskaju rukama. Ne morate pretjerivati – bebe napreduju u jednostavnosti. Ovu ideju možete koristiti naravno i kada nisu zaprljani, o ukoliko imate priliku odnijeti ih do plitkog bazena ili vode mogli bi ih baš razveseliti. Možda se možete i vi okupati zajedno?

vikend s bebom

 

MJEHURIĆI

Ne mora biti jako mokro, može samo biti približno mokro. Pripremite im mjehuriće, bebe vole mjehuriće! Ovo je zaista jednostavno za pripremiti a oni će sigurno zahihotati!

 

VIKEND S BEBOM NA PIKNIKU

Ponesite dekicu i košaru s hranom te pokoju igračku i u prirodu! Sjednite ih na deku i krenite zajedno na piknik. Ovo je super metoda dok isprobavaju novu hranu i nove načine hranjenja. Dodatni bonus: nije potrebno ribanje podova, zidova, prozora ili visokih stolica. Ako im je i dalje potrebna podrška pri sjedenju, isprobajte sjedalo koja su namijenjena za van ili jednostavno iznesite njihovu visoku stolicu sa sobom.

 

vikend s bebom

 

IGRA ZA POTICANJE OSJETILA

Jedan od ključnih elemenata za razvoj beba je senzorna igra, a na otvorenom je puno novih stvari za istraživanje i poticanje njihovih osjetila. Pustite ih da puze po novim terenima – trava, zemlja, pijesak, lišće itd. Neka pokupe nove materijale – kamenje, štapove, pijesak ili blato. Jedino pazite da se njihova nova otkrića ne uđu u usta, uši, oči i nos i sve će biti dobro!

 

IGRANJE S LOPTICOM

 

Idealno za učenje i kontrolu motorike je igranje s lopticama. Jedna od najboljih igračaka za mališane su loptice različitih veličina za guranje i gledanje odbijanja. Biti vani je odličan izbor s obzirom da nema što pogoditi što bi se razbilo, ima dovoljno prostora. Slobodno eksperimentirajte s lopticama različitih veličina.

 

VIKEND S BEBOM NA IGRALIŠTU

Igrališta mogu biti savršeno mjesto za bebe za rad na novim velikim motoričkim vještinama, kao što su puzanje po novim površinama, povlačenje i penjanje. U vaše slobodno vrijeme, ali i kada nema puno veće djece na igralištu možete koristiti za razvoj vaše bebe. Također možda i upoznate neke zanimljive roditelje koji vam mogu biti i novo društvo.

 

POVEZANO: Prva šetnja s bebom