Savjeti i njega Trudnice

Prijevremeni porod – kako se mentalno i emotivno pripremiti?

Prijevremeni porod  - kako se mentalno i emotivno pripremiti? Bebe.hr portal

Važno je da se psihički i emocionalno pripremite za prijevremeni porod. Postoje i mnoge praktične stvari koje možete učiniti prije prijevremenog poroda kako biste sebi i svojoj obitelji olakšali posao.

 

Ostanite sabrani i smireni

 

Prijevremeni porod

 

Dajemo nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da upravljate ovim jakim emocijama i ostanete smireni:

Bavite se aktivnostima i hobijima koji vas opuštaju. Plešite, odite u kino, slušajte opuštajuću muziku, slikajte, čitajte, priuštite si masažu ili odlazak na wellness.

Živite u trenutku, usredotočite se na ono što trebate učiniti danas. Pokušajte se ne brinuti o tome što bi se moglo dogoditi sutra.

Meditirajte ili radite vježbe disanja.

Usredotočite se na pozitivne misli – na primjer, pokušajte razmišljati o svojoj bebi na miran, pun ljubavi i pozitivan način.

Zatražite pomoć ako vam je potrebna. Možete razgovarati sa svojim partnerom, članom obitelji ili prijateljem od povjerenja. Također možete razgovarati sa svojim liječnikom ili primaljom.
Bitno je da izgovorite sve što vas muči i pustite iz sebe van. Nemojte držati strahove u sebi, pričanje o njima je oslobađajuće.

 

Psihičko i emocionalno pripremanje za prijevremeni porod

 

Ako znate da biste mogli imati prijevremeni porod. I da će vaše dijete morati ostati u bolnici, vi i vaš partner, ako ga imate, mogli biste osjetiti strah, tjeskobu ili tugu.

Moglo bi vam dosta pomoći da čitanje o prijevremenim porodima i prijevremeno rođenim bebama. Kao i razgovor sa svojim liječnikom ili primaljom. Postavite im pitanja o svemu što vas muči. Vjerojatno će pomoći i razgovor s drugim roditeljima koji su imali prijevremeno rođenu bebu.

Nitko ne zna što će se točno dogoditi dok ne dođe vrijeme, ali pomoći će ako ste razmišljali o tome kakav porod želite. I je li to još uvijek najbolja opcija za vas i vašu bebu.

Čak i ako je vaša beba već stigla kada se u bolnici održavaju prenatalni tečajevi, dobro je svejedno otići na sve koji su vam važni. Prenatalni tečajevi nisu samo o rođenju – oni vas također uče o brizi za svoje novorođenče.

 

Priprema braće i sestara za prijevremeni porod i bebu

 

Prijevremeni porod

Prije odlaska u bolnicu dobro je razgovarati sa starijom djecom ako ih imate.

Razgovor sa svojom djecom o tome što se događa može im pomoći da se osjećaju manje tjeskobno i zbunjeno zbog promjene planova. Mogli bi se brinuti da su uzrokovali rano rođenje djeteta ili da će dobiti bolest. Možete im dati do znanja da se to neće dogoditi.

Dajte svojoj djeci grubu predodžbu o tome koliko dugo dana ili tjedana ćete vi i njihov novi brat ili sestra biti u bolnici. Možete napraviti kalendar po kojem će vaša starija djeca crtati. Može pokazati kada su bili u posjeti, a mogu upotrijebiti i da prekriže dane dok brat ili sestra ne dođu kući. Pa da preokrenete sve na igru.

Dobro je objasniti da vi i vaš partner možda provodite puno vremena u posjetu bolnici. Također može pomoći djeci da znaju tko će se brinuti o njima dok ste vi u bolnici ili posjećujete svoju bebu u intenzivnoj njezi. Dajte im osjećaj da su važni i da se jednako brinete i o njima.

 

Mogli biste razgovarati s djecom o posjeti bebi. Ako djeci pokažete slike prijevremeno rođenih beba , oni će biti bolje pripremljeni za to kako će beba izgledati kada dođe u posjet. Mogli bi napraviti crtež koji bi ga poklonili bebi, kako bi se osjećali bliže svom novom bratu ili sestri.

POVEZANO: Jeste li spremni za dolazak bebe? Provjerimo zajedno!