Savjeti i njega

Kako zaštititi bebe od uboda komaraca?

kako zaštititi bebe od uboda komaraca

Ubodi komaraca mogu biti neugodni i bolni za bebe. Njihova koža je osjetljivija, što može rezultirati jačim reakcijama na ubode. No, ubodi komaraca neizbježni su tijekom toplih mjeseci, ali s odgovarajućim mjerama prevencije možete značajno smanjiti rizik od uboda. Ako dođe do uboda, pravilno čišćenje i tretiranje pomoći će u ublažavanju simptoma i sprječavanju komplikacija. Uz pažljivu brigu, vaša beba može uživati u sigurnom i ugodnom ljetu bez prevelike neugodnosti zbog komaraca.

Kako zaštititi bebice, prije i poslije uboda?

Sprječavanje uboda komaraca

Oblačite bebu u laganu, dugačku odjeću koja pokriva ruke i noge. Koristite svijetle boje jer tamna odjeća privlači komarce. Postavite mreže protiv komaraca na prozore i vrata kako biste spriječili ulazak komaraca u kuću. Koristite mreže za kolica i dječji krevetić. Koristite repelente koji su sigurni za bebe. Birajte proizvode koji su odobreni za upotrebu na djeci i slijedite upute proizvođača. Repelente nanosite samo na odjeću, a ne izravno na kožu. Komarci su najaktivniji tijekom ranog jutra i predvečer. Pokušajte izbjegavati boravak vani u to doba. Komarci se razmnožavaju u stajaćoj vodi. Redovito praznite i čistite posude s vodom u dvorištu, ili na balkonu, poput kanti, bazenčića i drugih spremnika.

Tretiranje uboda komaraca

Nakon uboda, operite područje blagim sapunom i vodom kako biste spriječili infekciju. Primijenite hladan oblog ili kocku leda omotanu u tkaninu na mjesto uboda kako biste smanjili oteklinu i svrbež. Koristite kreme koje su sigurne za bebe, poput onih koje sadrže kalamin ili hidrokortizon, kako biste ublažili svrbež. Prije uporabe, konzultirajte se s pedijatrom. Pokušajte spriječiti bebu da grebe mjesto uboda jer to može dovesti do infekcije. Držite bebine nokte kratkima i koristite rukavice ako je potrebno. Neki prirodni lijekovi, poput aloe vere ili otopine sode bikarbone, lavande mogu pomoći u smirivanju kože, ali i u odbijanju ovih letećih krvopija. I zato pokušajte nanijeti malu količinu na mjesto uboda kako biste smanjili iritaciju. Ako mjesto iritacije pokušavate umiriti lavandinim uljem, obavezno ga razblažite u vodi. Na ubode komaraca, a prema tvrdnjama mama, dobro djeluje i Sudokrem, odnosno kreme koje u sebi imaju cink. Pazite što stavljate na djecu, jer bebe do godinu dana ne mogu se tretirati na isti način kao i starija djeca. Budite nježni prema bebinoj koži, a više snage i truda uložite u preventivu.

Kada posjetiti liječnika?

Ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma:

  • jaka oteklina koja se širi;
  • povišena temperatura;
  • gnoj ili znakovi infekcije;
  • osip koji se širi;
  • promjene u ponašanju bebe, poput prekomjernog plača ili letargije.