Savjeti i njega

Kako znati jesu li jaja svježa i unutar roka trajanja?

Kako znati jesu li jaja svježa i unutar roka trajanja? Bebe.hr portal

Lako je reći kada se većina namirnica pokvarila: dat će vam to do znanja jasnim mirisom ili izgledom. Ali što je s jajima? Ne možete puno toga reći jednostavnim pogledom ili mirisom, pogotovo ako ljuska nije napuknuta ili probušena

Dakle, kako možete znati da su jaja loša? Kada ste u nedoumici, donosimo nekoliko načina da provjerite jesu li vaša jaja još uvijek sigurna za jelo.

 

Provjerite datum pakiranja, a ne rok trajanja

Najpouzdaniji datum otisnut na kutiji za jaja nije rok valjanosti ili rok trajanja, već datum pakiranja. Rok valjanosti opća je smjernica o tome koliko su vaša jaja svježa, a rok trajanja je alat koji trgovine koriste kako bi procijenile koliko dugo proizvod treba stajati na polici. Nijedno vam neće točno reći koliko su stara vaša jaja.

S druge strane, datum pakiranja je točan dan kada su vaša jaja stavljena u kutiju. Ponekad ga nije lako prepoznati jer je označen pomoću Julijanskog datumskog kalendara. Odnosno sustava u kojem se dani u godini broje kronološki počevši od 1 za 1. siječnja i nastavljajući do 365 za 31. prosinca.

Da biste pronašli datum pakiranja, potražite troznamenkasti kod blizu datuma “upotrijebiti do”, “prodati do” ili “iskoristiti”.

Ako su pravilno pohranjena, jaja bi trebala biti dobra za jelo unutar četiri do pet tjedana od datuma pakiranja i dva do tri tjedna nakon isteka roka trajanja, prema United Egg Producers

Ako niste za dešifriranje datuma i šifri na kartonima, stručnjaci preporučuju da svoja jaja pojedete unutar tri do pet tjedana od dana kada ste ih kupili.

 

jesu li jaja svježa

 

 

Napravite test plutanja

Ako vam se ne da odgonetavati Julijanski datum – test plutanja bi mogao biti pravi put. Ljuske jaja su porozne odnosno zrak lako može prodrijeti u njih. Ovo znači da što je jaje starije, to je više zraka u njemu. Nakon što prođe dovoljno vremena, jaje će imati dovoljno zraka unutra da može plutati.

Da biste proveli test plutanja, napunite zdjelu ili šalicu vodom (trebala bi biti dovoljno velika da u potpunosti potopi vaše jaje). Nježno stavite jaje unutra i pogledajte hoće li potonuti ili pluta. Ako pluta, staro je i možda ćete ga htjeti baciti. No, Služba za sigurnost hrane i inspekciju USDA-e kaže da staro jaje “može biti savršeno sigurno za korištenje. Razbijte jaje u zdjelu i provjerite ima li neugodnog mirisa ili neobičnog izgleda prije nego što ga odlučite upotrijebiti ili baciti. Pokvareno jaje će imati neugodan miris kad otvorite ljusku, bilo kad je sirova ili kuhana.”

 

Mogu li prepoznati jesu li jaja svježa ako ih protresem?

Također možete provesti test mućkanja da vidite jesu li vaša jaja loša. Držite jaje kraj uha i protresite ga. Ako ne čujete ništa, onda mnogi kažu da je vaše jaje u redu, na temelju anegdotskih dokaza. 

Ako čujete da tekućina prska uokolo, to znači da su se žumanjak i/ili bjelanjak pokvarili i više nisu svježi i čvrsti, već stari i vodenasti. Međutim, FSIS ne podržava ovaj test svježine, kao što to čini test plutanja. Najbolji izbor je test plutanja ili, još lakše, razbijanje jajeta.

Otvorite ih

 width=

Najtočniji način da provjerite jesu li vam se jaja pokvarila je da ih razbijete. Ako su žumanjak ili bjelanjak promijenili boju, jaje nije dobro. Promjena boje je pokazatelj rasta bakterija. Ako vaša jaja izgledaju dobro, ali imaju loš miris ili miris sumpora, loša su.

Svježe jaje treba imati jarko žuti ili narančasti žumanjak koji je više zaobljen nego plosnat. Žumanjak bi trebao biti visoko na unutarnjem bjelanjku (to je deblji dio bjelanjka koji izravno okružuje žumanjak). A sam unutarnji bjelanjak ne bi se trebao previše širiti od žumanjka i biti relativno gust. Tanji vanjski bjelanjak ne bi se trebao širiti predaleko od unutarnjeg bjelanjaka. I ne bi trebalo biti neugodnih mirisa ili boja.

Sve dok su pravilno uskladištena, jaja se mogu čuvati četiri do pet tjedana nakon što su pakirana. Obavezno čuvajte svoja jaja u najhladnijem dijelu hladnjaka i u kutiji u kojoj su stigla. Ako ste ikada u nedoumici, provedite jedan od testova kako biste utvrdili jesu li vaša jaja treba koristiti ili baciti.