Planiranje trudnoće Savjeti i njega Trudnice

Koliko brzo nakon poroda možete ponovno zatrudnjeti?

Koliko brzo nakon poroda možete ponovno zatrudnjeti? Bebe.hr portal

Možda se pitate koliko brzo nakon poroda možete ponovno zatrudnjeti, i može li vas dojenje spriječiti u začeću? S obzirom da je moguće da ste to već čuli negdje.

Zato donosimo što trebate znati kako biste osigurali da Vaša sljedeća trudnoća nastupi sigurno i pod vašim uvjetima.

 

Koliko brzo nakon poroda možete ponovno zatrudnjeti?

Moguće je zatrudnjeti prije prve menstruacije nakon porođaja, koja se može pojaviti već četiri tjedna nakon poroda. Ili čak 24 tjedna nakon rođenja djeteta (ili i kasnije). Ovisno o tome dojite li ili ne.

Neke žene ne ovuliraju tijekom početnog ciklusa. Druge ovuliraju prije nego dobiju mjesečnicu. Što znači da bi mogle ići iz trudnoće u trudnoću, a da uopće ni ne koriste uloške.

Budući da ne znate što će doći prije, mjesečnica ili jajna stanica, kontracepcija ima smisla ako želite planirati sljedeću trudnoću.

 

Točan dan začeća

 

Kakve su šanse za trudnoću nakon poroda?

Mogućnost za siguran, ponovni spolni odnos vjerojatno će Vam doći tek četiri do šest tjedana nakon što ste rodili. Kod žena koje ne doje, mjesečnice obično počinju šest do 12 tjedana nakon poroda.

Većina dojilja neće dobiti menstruaciju prva tri do šest mjeseci, a mnoge prvu mjesečnicu dobiju oko devet ili više mjeseci nakon rođenja djeteta. Neke žene mogu zatrudnjeti ranije, dok druge započinju ovulaciju kasnije .

Ako ne koristite neki oblik kontracepcije, gotovo je nemoguće odrediti vaše osobne izglede za trudnoću nakon poroda. To je zato što je tijelo svake žene drugačije, a raspored prve postporođajne ovulacije je nepredvidiv.

POVEZANO:  Može li se spol djeteta promijeniti tijekom trudnoće?