1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako spriječiti dijete da baca stvari

Kako spriječiti dijete da baca stvari Bebe.hr portal

Bilo da baca igračke preko sobe ili hranu sa svoje visoke stolice, nije lako spriječiti dijete da baca stvari, kada Vaš mališan to voli jako. Zato donosimo više o tome što možete učiniti da zaustavite “projektile” da lete okolo.

 

Zašto mala djeca bacaju stvari?

Uzrok i posljedica fasciniraju većinu djece. Zanima ih što će se dogoditi ako na primjer žlicu prebace preko ruba stola. Ili mogu iskaljivati ljutnju ili frustraciju u obliku ispada bijesa. I bacati igračke u znak protesta!

 

 width=

 

Dobra vijest je da će djetetove nagone za bacanjem s vremenom proći, kada nestane novosti i otkrije druge nove. I, ako imate sreće, manje destruktivne — načine za manipuliranje predmetima.

Iako će s vremenom prerasti ovu želju, isprobajte ove strategije u međuvremenu kada vaše dijete neće prestati bacati igračke — i sve ostalo.

 

Kako spriječiti dijete da baca stvari?

 

Nemojte previše braniti

Ako mislite da jednostavno možete zabraniti svom mališanu da baca stvari, razmislite ponovno. Ako svom djetetu kažete da ne može ništa baciti, to će ga učiniti još primamljivijim. Osim toga, nije niti mudro spriječiti ga da čini ono što je razvojno prikladno.

 

Ali ipak postavite neke granice

Istaknite da su neke stvari poput lopte, papirnatih zrakoplova, vreće za sjedenje u redu za bacanje. Dok neke druge kao knjige, bojice, autići, posuđe itd… nisu. I navedite gdje je u redu bacati stvari. Na primjer, loptu je u redu bacati vani, ali ne i u kući.

 

spriječiti dijete da baca stvari

 

Slijedite posljedice

Kada vaš mali bacač baci (ili se sprema baciti) predmet koji je zabranjen, oduzmite mu ga. Objasnite zašto je nasumično bacanje pogrešno. Na primjer “Ta knjiga je tvrde. Mogla bi nekoga povrijediti ili nešto slomiti.”

Ne popuštajte ako plače, umjesto toga, dajte mu  mekanu igračku da se s njom igra ili mu brzo odvratite pažnju drugom aktivnošću.

 

Obratite se ljutnji

Ako navika vašeg malog djeteta na bacanje proizlazi više iz frustracije nego iz ushićenja, naučite ga drugim načinima da se nosi s ljutnjom. Dajte mu do znanja da je u redu biti ljut i potaknite ga da koristi svoje riječi.

Još jedna provjerena taktika: osigurajte mu fizičke izlaze kako bi se mogao ispuhati, na primjer dajte mu prostora za trčanje ili gline za gnječenje.

 

Ponudite druge mogućnosti

Spriječiti ćete neželjeno bacanje tako što ćete ponuditi puno prilika za prihvatljivo bacanje. Igrajte bacanje prstena ili igru ​​hvatanja s mekim, mljackavim lopticama. Bacajte loptu za plažu ili balon vani.

 

Poanta je da se Vaše dijete zabavi i da pokušate spriječiti dijete da baca stvari odnosno pogrešne stvari. Stoga pažljivo pripazite na svog mališana i intervenirajte kada je potrebno.

POVEZANO: Kako naučiti djecu da dijele