Savjeti i njega

Njega dječje kose – pranje kose bez suza

Njega dječje kose - pranje kose bez suza Bebe.hr portal

Kosa djece tijekom prve 2 do 3 godine puno je tanja i lakša od kose odraslih. Često se javljaju i lagane kovrče koje u kasnijoj dobi mogu nestati. Dječja kosa je slabija zato se o njoj treba brinuti s posebnom pažnjom i prati ju proizvodima posebno formuliranim za djecu. Šamponi za odrasle sadrže nepotrebne kemikalije koje stvaraju pjenu te mogu isušiti kosu i loše utjecati na vlasište. Za pranje kose djeteta izaberite nježan šampon i uvijek zaštitite oči. 

TRIKOVI ZA PRANJE KOSE

Neka lice ostane suho: Većina djece prilikom kupanja ne voli da im se smoči lice, oči pogotovo. U dućanima za djecu postoje posebni šeširići za kupanje koji sprječavaju da mjehurići dođu na lice.

Uzmite dovoljno vremena: Na početku kupanje djeteta možda neće biti užitak koji ste očekivali. Ako vaše dijete negoduje zbog kupanja uzmite dovoljno vremena za kupku, pričajte sa svojim djetetom i pokažite mu da nema razloga za strah.

Ne stavljajte šampon direktno na glavu: Šampon prvo stavite na svoj dlan i dodajte vode kako bi se stvorila nježna pjena te tek onda lagano umasirajte u djetetovu glavu.

Odvucite mu pažnju: Dopustite djetetu da se igra, pjeva, i dok se tako zajedno igrate, nježno mu operite i isperite kosu.

Nagrada nakon pranja: Ako dijete plače zbog pranja kose zagrlite ga i pokušajte umiriti kako bi kupanje povezalo s maženjem. Prije pranja kosu djetetu predložite nagradu koju će dobiti nakon ako ovaj put ne bude bespotrebnih suza.

Nježno raščešljavanje: Nakon pranja kose potrebno ju je raščešljati. Potražiti regenerator u spreju za djecu koji će olakšati ovaj posao. Za češljanje koristite četku sa širokim zupcima i nikad ne počinjite od korijena. Kako ne biste previše čupali dijete uzimajte pramen po pramen te krenite s raščešljavanjem od vrhova.

Pazite na šampon: Pune police raznovrsnih šampona ponekad stvaraju poteškoće prilikom izbora onog pravog. Ne dopustite da vam privuče samo veselo pakiranje već obavezno pogledajte sastav. Ako niste sigurni koji šampon izabrati uvijek možete potražite savjet liječnika ili ljekarnika.