Recept za domaći sladoled od breskve koji donosimo u nastavku oduševit će vašeg mališana – i teško će ga prestati jesti! Ujedno i dobar način da uvjerite svoje dijete kako je voće zdrava i ukusna namjernica istovremeno. Za pripremu ovog recepta trebat će vam oko 40 minuta aktivnog rada. Odlična je stvar to što vam dijete može pomoći u njegovoj izradi. Ova zajednička aktivnost savršena je za usađivanje bitnih životnih vještina kao što su odgovornost, zdrave prehrambene navike i spretnost vašem djetetu. POVEZANO: Koliko slatkiša smiju jesti mala djeca?
Sastojci
- 1 1/2 kilograma breskvi (oko 6 malih), plus narezane breskve za posluživanje uz sladoled
- 1 šalica svježe mlaćenice
- 1 čajna žličica naribane korice limuna plus 2 žlice svježeg soka od limuna
- 6 većih žumanjaka
- 2 šalice gustog vrhnja
- 1 šalica šećera
- 1/8 žličice soli
- 1 mahune vanilije, razrezane po dužini, ostrugane sjemenke
Recept za domaći sladoled od breskve
Zakuhajte vodu u posudi (veličinu posude birajte prema tome koliko sladoleda želite napraviti). Dodajte breskve u lonac i blanširajte dok im se kora ne počne skidati, 1 do 2 minute. Prebacite breskve u ledenu vodu i ostavite da se potpuno ohlade. Kada su se ohladile ih ogulite i nasjeckate breskve. Zatim komade breskve miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izvadite smjesu i stavite ju u veliku zdjelu i umiješajte mlaćenicu, limunovu koricu i limunov sok. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.
U zdjeli otpornoj na toplinu umutite žumanjke. U drugoj zdjeli kuhajte vrhnje sa šećerom, soli, mahunom vanilije i sjemenkama na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok se šećer ne otopi, oko 5 minuta. Uz stalno miješanje polako umiješajte polovicu vruće smjese vrhnja u žumanjke.
Ulijte smjesu natrag u lonac i kuhajte na umjereno laganoj vatri, neprestano miješajući, dok krema ne postane dovoljno gusta da može premazati stražnju stranu žlice, 8 do 10 minuta. Procijedite kremu kroz fino cjedilo postavljeno iznad zdjele otporne na toplinu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Umiješajte ohlađenu smjesu mlaćenice i breskve. Stavite plastičnu foliju izravno na površinu kreme i stavite u hladnjak dok se ne ohladi, najmanje 3 sata. Sladoled možete i pakirati u popularne plastične posude i zamrznite ih dok se ne stegnu, ostavite ih preko noći.
POVEZANO: Brzi čokoladni kolač u mikrovalnoj – samo 5 minuta