Recepti za uskršnji ručak oko čijeg vam spravljanja mogu pomoći i vaša djeca idealni su i kao aktivnost za obiteljsko druženje. Zašto se ovog Uskrsa ne biste svi zajedno zabavili u kuhinji?
Na taj način djeca će biti zaokupljena poslom, a vama će njihov angažman skratiti vrijeme pripreme ručka. Naravno, zadatke ćete morati prilagoditi dobi djeteta. Ali postoje zadatci koje mogu obavljati sva djeca koja su dovoljno stara da samostalno hodaju. Npr. ako ništa drugo, vaše malo dijete može vam dodavati namirnice koje su vam potrebne za kuhanje.
Jednostavni recepti za uskršnji ručak
- Zavijeni sendiviči: U maloj posudi pomiješajte majonezu i začine. Na čistu površinu položite tortilje. Svaku tortilju premažite 1 žlicom smjese majoneze. Stavite 2 do 3 kriške sira na donje dvije trećine svake tortilje. Dodajte sir sa šunkom i puretinom. Odozgo meso obložite s 2 do 3 lista zelene salate i čvrsto smotajte. Za posluživanje, narežite tortilje na kolute i rasporedite na pladanj.
Kako vam dijete može pomoći? Neka vam dijete pomogne razmazati smjesu s majonezom po tortilji.
- Salata od jaja: Skuhajte jaja na tvrdo i oljuštite ljusku. Nasjeckajte jaja na veće komadiće i prebacite ih u posudu. Malo ih izgnječite vilicom da se razbiju žumanjci. Dodajte celer, majonezu, vlasac, limunov sok i senf te miješajte dok se ne sjedini; začinite solju i paprom. Prebacite salatu od jaja u zdjelu za posluživanje. Odozgo pospite paprikom. Poslužite uz krekere.
Kako vam dijete može pomoći? Stavite začine ispred djeteta i govorite mu što vam može dodati. Možete mu i dopustiti da pospe jelo nekim od začina.
POVEZANO: https://www.bebe.hr/mame/ideje-za-bojenje-uskrsnih-jaja-s-djecom/
- Šunka i francuska salata: Priprema šunke – Šunku staviti u hladnu vodu, dodati začine i kuhati u nesoljenoj vodi do trenutka ključanja vode. Vatra ne smije biti prejaka, a šunka se kuha u polu poklopljenoj posudi. Za bogatiji okus i miris šunke, u vodu se mogu dodati razni začini: papar u zrnu, listovi lovora, ružmarin, piment, anis, borovnica, mediteranski začini ili drugi začini po želji. Priprema francuske salate – Krumpir i mrkvu ogulite. Narežite ih uzdužno na ploške i poprečno na trakice, zatim nasjeckajte na kockice veličine oko 1 cm. U lonac stavite kockice krumpira i mrkve te grašak, posolite, podlijte vodom i kuhajte dok ne omekša (oko 20 minuta). Ocijedite i ostavite sa strane da se ohladi. Kisele krastavce narežite na kocke iste veličine kao i ostalo povrće. Začinite majonezom, jogurtom, senfom, limunovim sokom i solju. Lagano promiješajte da se sjedini. Ostavite u hladnjaku da se stegne.
Kako vam dijete može pomoći? Dajte djetetu da miješa sastojke u posudi.
POVEZANO: Tempura od kozica i povrća: Ukusan način unošenja više povrća