25 do 40 tjedana Savjeti i njega Trudnice

Savjeti za lakši i brži oporavak od vaginalnog porođaja

Savjeti za lakši i brži oporavak od vaginalnog porođaja Bebe.hr portal

Za oporavak od vaginalnog porođaja potrebno je vrijeme. Nakon mjeseci trudnoće, i razno raznih prilagodbi i promjena vaše tijelo je ponovno učinilo neke prilično nevjerojatne stvari. A sada mu je potrebno i vrijeme da se izliječi.

Uz to izlječenje često dolazi do bolova u cijelom tijelu, puno vaginalnog krvarenja (više nego što ste navikli vidjeti dolje), urinarna inkontinencija. I da, vaša prva stolica nakon poroda.

Kako bi se što prije izliječili i osjećali bolje donosimo trikove za oporavak vaginalnog porođaja koji mogu i skratiti vrijeme oporavka.

 

Kegelove vježbe svaki dan

Bilo da ste imali carski rez ili vaginalni porod, vaši mišići zdjeličnog dna su vrlo vjerojatno  oslabljeni u trudnoći i bit će vam zahvalni za ovu laganu vježbu.

oporavak od vaginalnog porođaja

Slabi mišići dna zdjelice često mogu dovesti do urinarne inkontinencije, a to je prilično česta nuspojava nakon poroda (pogotovo tijekom kihanja). Ali brza seansa Kegelovih vježbi nekoliko puta na dan stvarno može pomoći i ograničiti eventualno ispuštanje urina.

Međutim ako vam je zdjelično dno zategnuto kao npr. osjećate bol u zdjelici, bolan seks, zatvor, itd., kegelove vježbe mogu pogoršati stezanje mišića. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom za zdjelično dno prije izvođenja vježbi.

 

Pelene za odrasle

Većina brendova pelene ne izgleda kao pelene za bebe. Neki čak imaju slatki dizajn kako bi ih više osjećali kao donje rublje. Super su udobne i, što je najvažnije, mogu zadržati puno tekućine za teško krvarenje nakon poroda.

 

Spavajte kada beba spava

Često ćete čuti ovaj savjet i moramo se složiti da je to dobar savjet. Obavljanje kućnih poslova ne čini uslugu za vaše poslijeporođajno ozdravljenje. Ono što pomaže je odmor.  A najbolje vrijeme za odmor je kada ne trebate paziti na svoje novorođenče. Stavite ga spavati i otiđite malo zatvoriti i svoje oči. Kasnije ćete nam se zahvaliti.

 

Nabavite jastuke za napuhavanje u obliku krafne

Okrugli jastuci na napuhavanje pomažu kod hemoroida ili ozlijede trtične kosti, i odličan su  prijatelj za oporavak oporavak od vaginalnog porođaja.

 

Hamamelis

Možete pronaći tekući hamamelis u većini drogerija (koristite one bez alkohola). Hamamelis je biljka koja djeluje kao prirodno sredstvo za ublažavanje upale. Zovu ga još još zovu i vještičja lijeska koju su koristili  sjevernoamerički Indijanci za zacieljivanje rana. Može pružiti umirujuće olakšanje kada se namoči u mekane pamučne jastučiće i nježno utapka preko šavova. Napomena: Ako imate izrazito osjetljivu kožu, ne preporučuje se korištenje hamamelisa.

oporavak od vaginalnog porođaja

Da biste napravili smrznute lopatice hamamelisa koji će vam pomoći u oporavku nakon poroda:

  • Odmotajte obične higijenske uloške (preporučamo korištenje većih za veće površine)
  • Obilno rasporedite 100% gel aloe vere preko svake blazinice
  • Svaku jastučić poprskajte ili pokapajte hamamelisom
  • Dodajte jednu ili dvije kapi eteričnog ulja lavande za lakši miris
  • Zamotajte jastučiće pojedinačno u njihove omote, i stavite sloj folije i s vanjske strane a zatim ih stavite ih u zamrzivač.

Bit će ledeno hladne i spremne za nošenje za otprilike sat vremena!

 

Omekšivači stolice

To prvo pražnjenje crijeva nakon poroda može se činiti više nego malo zastrašujuće. Bolni ste, umorni ste, možda imate šavove i vjerojatno niste imali nuždu nekoliko dana — tako da sada nije lak zadatak. Stoga se nemojte iznenaditi ako vam ponude omekšivače stolice. A ako to ne učine, pitajte svog liječnika biste li trebali uzeti nešto za sebe kako bi, kada dođe vrijeme, proces prošao lakše.

 

Držite brizgalicu tople vode u blizini WC-a

 width=

Držite ga bocu tople vode pored toaleta u svakoj kupaonici u vašem domu. Svaki put kad idete urinirati, prskajte toplu vodu po perineumu kako urin ne bi peckao vaše osjetljive dijelove. Bolnica će vam vjerojatno dati generičku bočicu za brizganje. Također postoje posebno dizajnirane bočice koje vam puno olakšavaju i omogućavaju da se ne morate nespretno savijati kao što je Frida Mom.

 

Nemojte stajati ni sjediti predugo

Kad smo već kod bolnih međica, nećete htjeti predugo sjediti na jednoj. Trebat će vam dosta odmora, ali previše sjedenja na šavovima može malo otežati proces ozdravljenja. S druge strane, dugo stajanje može učiniti isto.

 

Prepustite se toploj kupki

Ako imate šavove na perineumu, jedan od najomiljenijih načina za smanjenje otekline i iritacije je namakanje u toploj kupki s Epsom soli. Ne samo da će ublažiti bolove, već može pomoći i u procesu ozdravljenja tako što će spriječiti infekcije. Jedino nemojte koristiti vruću vodu nego toplo. Kao niti ići u jacuzzi, jer klice mogu živjeti u mlaznicama i povećati rizik od infekcije.

POVEZANO: Boje za kosu i farbanje tijekom trudnoće i dojenja