Da, moguće je pripremiti i ukusan i zdrav božićni blagdanski recept za prilog! I za tu namjenu predlažemo ni više ni manje nego slatki krumpir preliven javorovim sirupom, maslacem i limunovim sokom! Pečen sve dok ne omekša i ne porumeni.
Ukusna glazura koja se stvara na ovim slatkim krumpirima pečenim na javoru pretvara ovo iznimno jednostavno jelo – u nešto uzvišeno.
Sastojci za zdrav božićni blagdanski recept
2 1/2 kilograma slatkog krumpira, oguljenog i narezanog na male kockice (oko 8 šalica)
⅓ šalice čistog javorovog sirupa
2 žlice otopljenog maslaca
1 žlica soka od limuna
½ žličice soli
Svježe mljeveni papar, po ukusu
Upute za slatki krumpir preliven javorovim sirupom
- Zagrijte pećnicu na 200°C, ogulite i posložite slatki krumpir ravnomjerno u posudu za pečenje 20 x 30 cm.
- Pomiješajte javorov sirup, maslac, limunov sok, sol i papar u maloj posudi.
- Smjesu prelijte preko batata i stavite peći u pećnicu.
- Otklopite i promiješajte svakih 15 minuta, dok batat ne omekša i počne rumeniti, sve zajedno od 45 do 50 minuta.
Korisni savjeti
Odaberite slatki krumpir koji ima glatku kožu i koji je čvrst i bez mrlja ili pukotina. Postoji mnogo vrsta slatkog krumpira na izbor. Za ovaj recept odlična je sorta s narančastim mesom (Beauregard, Jewel i Garnet) jer je gušća i slađa od sorti sa žutim mesom.
Izvor: https://www.eatingwell.com/recipe
POVEZANO: Savjeti za zdravu prehranu ako pokušavate zatrudnjeti