Savjeti za zdravu prehranu ako pokušavate zatrudnjeti

24/11/2022

Najbolji savjet za prehranu ako pokušavate zatrudnjeti je da sada počnete davati prioritet zdravim prehrambenim navikama. Tako ćete ih se lakše  držati kada zatrudnite. Ne morate biti “savršeni” u tom smislu, nema pritiska. Samo recite sebi ono što ćete jednog dana reći svom djetetu: Radite najbolje što možete.

Opći savjeti za zdravu prehranu ako pokušavate zatrudnjeti

 

  • Jedite više voća i povrća. Oni osiguravaju velike doze vitamina A, vitamina C, željeza, magnezija, kalija i vlakana. Nastojte jesti četiri do pet porcija povrća (najmanje dvije trebaju biti od lisnatog povrća) i tri do četiri porcije svježeg voća dnevno.
  • Pridržavajte se dobre higijene. Trovanje hranom je opasno za svakoga, ali je posebno opasno u trudnoći. A neke bolesti koje se prenose hranom mogu utjecati na zdravlje vaše bebe čak i prije nego što zatrudnite!
  • Odaberite pametnu morsku hranu. I Agencija za zaštitu okoliša (EPA) i Agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuju da žene koje pokušavaju zatrudnjeti ograniče unos žive. Neki plodovi mora koje treba izbjegavati uključuju sabljarku, ribu, kraljevsku skušu i morskog psa. Ali mnogi izbori koje ćete tamo pronaći (losos, konzervirana svijetla tuna, bakalar, škampi…) su sasvim u redu.
  • Nemojte preskakati obroke. Možda biste radije prespavali doručak ili ručak, ali kada se beba uključi, trebat ćete stalan dotok hranjivih tvari tijekom dana. Sada pogledajte svoj raspored i odvojite vrijeme za tri potpuna obroka dnevno.
  • Smanjite kofein. Unatoč onome što ste možda čuli, trudnice smiju piti kavu. Ali Američki koledž opstetričara i ginekologa (ACOG)smatra da buduće mame ne bi trebale imati više od 200 miligrama kofeina dnevno. Ili oko jedne šalica kave dnevno.
  • Nemojte pušiti. Sada je sjajno vrijeme da odustanete ako zapalite. Konzumacija duhana može vam otežati trudnoću — a kada ste trudni, može povećati rizik od pobačaja.
  • Ograničite alkohol. Nekoliko čaša vina može učiniti rađanje djeteta ugodnijim, ali previše može otežati začeće. Pametno je ograničiti se na nekoliko čaša alkohola tjedno dok pokušavate i potpuno se suzdržati ako sumnjate da ste trudni. Alkohol može naštetiti djetetu u razvoju.
  • Provjerite kod stručnjaka. Ako imate bilo kakvih prehrambenih ograničenja pitajte svog liječnika o popunjavanju svih nutritivnih praznina u vašim obrocima.

POVEZANO: Koliko brzo nakon poroda možete ponovno zatrudnjeti?

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr